top of page

Есенно вдъхновение: как да „пренесем“ есента у дома

Текст: Лили Атанасова

С отминаването на лятото пъстър килим от жълти и оранжеви листа постепенно покрива градинката в парка. Навън започва да ухае на кестени, а изгревът рано сутрин ни кара да тръпнем в очакване, за да съзерцаваме обагреното небе. Есента е един от най-красивите сезони! В днешната статия ще ви споделя няколко идеи как да си създадете уютна атмосфера и да „пренесете“ магията на есента у дома.


1. Направете си гирлянд от есенни снимки.

Най-лесната декорация за дома, която можете да си сътворите сами, е да откриете красиви есенни снимки. Ще намерите такива навсякъде в интернет – например в Pinterest или Unsplash. След това ги принтирайте и ги залепете на бели листове хартия. Изрежете листа хартия така, че да се получи като рамка на снимката, която сякаш е заснета с фотоапарат. След като направите това за всяка една снимка, изберете си прежда в есенни цветове и закачете снимките на връвчицата. Сега можете да закачите гирлянда където пожелаете – над леглото си или във всекидневната – ще ви носи есенно настроение през този месец!


2. Ароматерапия у дома

Прекрасно е чувството да се прибереш у дома след дълъг ден и да усетиш уханието на канела, ванилия и…есен! Единият вариант да ароматизирате дома си и да създадете приятна обстановка е да запалите готови ароматни свещи, закупени от магазина. Можете дори да ги декорирате с тикви и ще се получи страхотна есенна украса!


Друг вариант пък е вие самите да си направите ароматерапия. За целта ще са ви необходими:

  • Буркани с вода, които можете сами да декорирате

  • Цитруси – лимони или портокали

  • Екстракт от ванилия или бадем

  • Подправки по избор, които ще ароматизират допълнително вашия буркан

  • Клончета от бор, шишарки и есенни листа за украса

За да направите ароматизатора, е нужно да сложите всичко в бурканчето и да поставите свещ в средата. Вече можете да запалите свещта и да се насладите на есенното ухание, обгръщащо вашия дом.


3. Есенен венец


Окачването на венец на входната врата е типично за коледните празници – но защо да не може да се използва и като украса през есента? Един страхотен начин да разкрасите дома си е да създадете свой собствен венец от клонки в парка, шишарки, кестени и, разбира се – да добавите най-красивите есенни листа.


4. Бурканчета в есенен стил


Друго нещо, което можете да сътворите, е да оцветите с боички в есенни цветове бурканчета или някакъв съд, който да използвате за съхраняване на лакомства. Ще бъде не само приятно за окото като сувенир, но и доста удобно за употреба.


5. Сгответе нещо вкусно

Снимка: Лили Атанасова

Няма как да „пренесете“ есента у дома, ако не направите любимия и толкова тематичен тиквеник! Но естествено, можете да сготвите и нещо ново – да изпробвате нова рецепта за курабийки или да си направите торта в есенен стил – експериментирайте!


Всеки сезон обещава по нещо хубаво. Есента е идеалното време да прекарваме повече време сред природата, да се забавляваме с приятели и да развихрим въображението си!

0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page