top of page

Еразъм проект: Invest in women tо make them leaders!

Текст: Десислава Петрова


Снимка: Десислава Петрова


Здравейте! В днешната статия ще ви разкажа малко по-подробно за Еразъм проекта, в който взех участие в периода 01.08.22-10.08.22, какви са ползите от участието в подобна инициатива и как и вие самите бихте могли да се включите.


В началото на месец август се озовах в Олщин, Полша, където аз и още 23-ма участници от България, Естония, Гърция, Полша, Украйна, Грузия и Беларус се срещнахме за първи път. Мисията на проекта бе да засили участието на жените в политиката, да развие нашите индивидуални компетентности, свързани с проявяване на лидерство и да покаже важността на феминизма и равенството между половете.

Снимка: Десислава Петрова


В продължение на 10 дни, благодарение на двамата ни треньори Марта Пиетрусинска и Анмар Калид, проведохме множество дискусии, работихме по проекти и успяхме да се запознаем с политическата роля на жените във всяка една от страните-участници и как тази роля може да се засили. Всички ние напуснахме Полша с нови знания и идеи, които да предадем на нашите сънародници обратно вкъщи.


Но това далеч не е всичко, което аз получих от Полша – връщам се обратно в България с нови приятели и много спомени. Нашите организатори Магдалена Оскиера и Михал Бомастик се погрижиха да имаме разнообразни дейности (като каране на кану-каяк и културни вечери например), създадоха хармония между групата и се погрижиха за баланса между обучение и забавление.


Снимка: Десислава Петрова


Ползите от подобни проекти са много. В този кратък списък съм изброила най-важните от тях:


  • Практикувате английски език

  • Опознавате нови култури

  • Излизате от зоната си на комфорт

  • Създавате приятелства

  • Добивате нови знания и разширявате мирогледа си

  • Сертификатите, получени от проектите, могат да ви послужат професионално

  • Практикувате говорене пред публика

  • Пътувате напълно безплатно


Как мога да кандидатствам за проект?


Във фейсбук има множество групи, в които всекидневно се публикуват множество проекти. Достатъчно е да ги посещавате веднъж дневно и когато попаднете на проект, свързван с вашите интереси, да попълните анкетата за кандидатстване. Важно е да се отбележи, че повечето проекти имат изискване участниците да имат навършени 18 години.


Ето и няколко Еразъм групи:


https://www.facebook.com/groups/erasmusplusyouthexchanges

https://www.facebook.com/groups/218897034952566

https://www.facebook.com/groups/1473558456241290


Започнете приключението си още днес. Заслужавате го!

0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page