top of page

Еразъм +: Неочаквано добро преживяване

Текст и снимки: Даниел Дочев


В днешния пост ще ви разкажа повече за младежкия обмен "Log Out and Start the Wave", който се проведе от 03.09 до 11.09.2022 в Полша. Бях изпратен там от „Младежки център за развитие – Взаимопомощ“, а посрещащата организация беше “Grupa Dzialania”.


Както при всички такива проекти, разноските за път, престой и храна бяха покрити. Проектът се проведе в Murzasichle, Закопане – курортен комплекс в Полша. Бяхме настанени в модерен хотел със столова, чието вкусно готвене стана източник на шеги как ще си тръгнем от проекта напълнели. След ден, изпълнен с уъркшопи, имахме възможност да се възползваме от множество екстри като сауна, басейн, билярдна маса и други, които хотелът предоставя на своите гости.Преди да отидете на подобен проект, може да се чувствате притеснени, защото сте далеч от дома си, с хора, които не познавате, и нямате представа какво ще се случи. Това притеснение в моя случай започна да изчезва, когато се запознах с българските участници. Тяхната позитивност и енергия, която беше толкова ценна по време на пътуването до Закопане, ме накара да се почувствам сигурен и оптимистично настроен за това, което предстои. Ние бяхме първите, които пристигнаха, и затова поздравявахме всяка нова група, която идваше. Този първи ден започна впечатляващо и емоционално. Всички бяхме уморени, но вълнението ни държеше будни до късно през нощта.


Целта на проекта беше именно да се започне разговор на тема дигиталната зависимост спрямо социалния контакт. Иронично, разбрах за този проект от Фейсбук групата "Еразъм+". Най-често се търсят участници на възраст между 18 и 30-годишна възраст, говорещи английски, но не е нужно езиковото ниво да е перфектно. Темата за пристрастяването към социалните мрежи е близка до сърцето на повечето от нас и много от участниците споделиха своите истории за ефекта, който има върху тях тази зависимост. Заедно обсъдихме и измислихме здравословни начини за въздействие върху този проблем на глобално ниво.

Въпреки че научих повече за темата, това далеч не е всичко, което получих от участието си в проекта. Създадох много добри приятели и опознах по-добре тяхната култура; дори участвах в литовски ритуал за сауна. След 5-10 минути в горещата сауна излязохме, за да скочим във външния басейн, който беше с ледена вода. Това направихме 2 пъти, след което втрихме сол в кожата си и пак влязохме в сауната (солта помага да премахнеш мъртвите кожни клетки от себе си). За финал, нанесохме върху кожата си мед и за последен път влязохме в сауната. Накрая се чувствах страхотно.


Чувствах се толкова свободен от ежедневието си, докато бях част от проекта. Отидохме на разходка високо в планината и видяхме красивото „Морско око”. Бях толкова поразен от това, че трябваше да прекарам известно време, размишлявайки за живота и връзката си с природата. Беше удоволствие да споделя гледката с новите си приятели и това ни сближи допълнително.


Ако си настроен за приключение, искаш да се запознаеш с нови хора от различни култури или просто да упражниш английския си, запиши се за Еразъм+ обмен. Със сигурност няма да съжаляваш! Отдолу оставям информацията на организацията, която се занимава с проекта, за който ви разказах. Свържи се с тях, ако имаш интерес.


Сдружение „Младежки център за развитие – Взаимопомощ” има свободни места за няколко проекта до края на годината и ако проявявате интерес, се свържете с тях по имейл ydcma2004@gmail.com под заглавие “Участие в младежки обмени в чужбина и България”.

0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page