top of page

Какво е нужно да знаете за Еньовден – празника на билките

Текст: Иван Иванов

В българския фолклорен празничен календар датата 24 юни заема особено важно място. Това е денят, отреден за почитане на билките и билкарството. В различните краища на България го наричат по различен начин: Яневден, Яновден, Иванден, Адриан, Ивъндън, Иван Бильобер, Драгийка и др. Денят съвпада и с рождението на Йоан Кръстител, а той се счита за предвестник на новината за спасителя.Множество са и ритуалите, които са характерни по време на този празик. Например рано сутринта трябва или да се отъркаляме на росна поляна, или да се изкъпем в някой водоем. С други думи – хубаво е да ни докосне изворна вода, защото слънцето се е “изкъпало” в нея, подготвяйки се за зимата. Тогава се счита, че свети Еньо си намята тежкия кожух и тръгва по дългия път, за да вземе сняг за зимата.


Друга традиция на празника е т.нар. „Еньова булка“. Момите от селото взимали някое малко момиче и го пременяли, досущ като булка.


Но най- важната част от празника, разбира се, е беритбата на билки. Прието е, че тогава те са с особена магична и лечебна сила, защото са докоснати от слънцето и звездите.


Ето и няколко примера за билки, които да наберете рано сутринта на Еньовден:  1. Бял Равнец – изключително полезна билка за общо пречистване на тялото;

  2. Липа – билка, която много от нас свързват с детството си. Например, когато нашите бабите са ни правили попара с липов вят и масло. Особено полезна билка за общо укрепване на организма;

  3. Жълт кантарион – билка, която ще ни помогне за рани и изгаряния по тялото. Ето и много проста рецепта: цветовете жълт кантарион трябва да престоят на шарена сянка в олио или зехтин в затворен съд. След това се прибират в хладилника и се използват при нужда.

Именници на този ден са Енчо, Еньо, Даян, Даяна, Деница, Дилян, Диляна, Диян/Диан, Дияна/Диана, Деян/Деан/Дея/Деа, Деяна/Деана, Билян, Биляна и имена на билки.


ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!


Източник:

„Еньовден“,Wikipedia.com, посетено на 20.06.2022 год.


0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page