top of page

Envision: За лидера като вдъхновител с Ива Андонова

Актуализирано: 18.03.2022 г.

Текст: Нина Кирилова


„Да си учител означава да запалиш сърцето на всяко едно дете.”


С този цитат искам да започна обобщението на последната ни ENVISION среща – един

общ проект между We Matter Digital Magazine и Force School. Тя се проведе на 25 февруари и провокира много въпроси. Два часа преминаха неусетно в разговори по различни теми, основните от които бяха лидерството, преподаването и работата с деца.От госта на събитието, Ива Андонова, научихме много полезни неща. Но може би едно от най- важните е, че няма нищо страшно в това да бъдем различни, да допускаме грешки; дори напротив, би било полезно за нас самите да грешим, тъй като по този начин ще придобием повече опит. Научих, че е важно да изразявам мнението си, че всеки е добър в дадена област и не можем да очакваме от себе си да бъдем перфектни

във всяко отношение.


Поговорихме си и за системата в държавните училища. Именно от този разговор произлезе и по- горният извод, който си направих. Изречението: "Аз няма да опитам, тъй като ще сбъркам" е нещо, което голяма част от учениците си казват ежедневно. Много от участниците в събитието проявиха интерес да научат на какво се дължи това и има ли начин, по който бихме могли да променим нещата. Ива отговори подробно на въпросите в тази посока и сподели, че е изключително важно учениците да се чувстват в безопасност в класната стая.Друга тема, която обсъдихме е реализирането на мечтите и по-конкретно, че те могат да бъдат променливи. Тоест дори да си казваме, че със сигурност нещо не е правилното за нас, след време може да се окаже, че точно то е нашето призвание. Случаят на Ива е подобен – тя не е смятала, че преподаването е за нея, а ето, че днес вече от повече от 20 години работи с деца ежедневно. Важно е да подчертая, че от тази история научих, че не трябва да казваме "никога". Спомням си колко пъти съм си го казвала за различни неща и без дори да предполагам, след време те са се превръщали в моя мечта.


„Ще дойдат много хора, които ще ви казват, че не можете да се справите – че няма да стане, защото е невъзможно. Не вярвайте на думите им. Всичко е възможно, стига да вярваш, че можеш да го постигнеш. Няма невъзможни неща.“
Това са други думи на Ива, които породиха много въпроси и размишления в мен и останалите присъстващи.


Освен за мечти, за учителската професия и за изразяването на собствения ни глас, си поговорихме и за лидерството. Научихме, че да бъдеш лидер съвсем не значи да контролираш всички останали. Напротив, според Ива да си лидер означава да подкрепяш хората от своя екип във всяка една ситуация и всеки от тях да е свободен да заеме лидерската позиция, когато се налага.


Малко преди да завърша това обобщение на тези два часа, изпълнени със смисъл и вдъхновение, искам да подчертая още нещо. Тази среща ми повлия повече, отколкото очаквах. Беше като един своеобразен ритник, който вместо да ме събори, направи точно обратното. Вдъхнови ме. Даде ми "начална скорост" (както обичам да се изразявам) да продължавам да правя това, което обичам, без да се страхувам от хорското мнение; да съм себе си въпреки всичко и всички.Този Envision ми даде повече, отколкото предполагах, че е възможно. Даде ми смисъл, надежда и нов поглед върху мен и собствените ми цели, мечти, дори и върху начина, по който виждам себе си. Не очаквах това да се случи за толкова кратко време, но ето че стана. И не мога да ви опиша колко вдъхновена се чувствам, когато се сетя за емоциите, които изпитах.


Има още много неща, които обсъдихме, но тях ще можете да чуете сами в подкаст епизода ни.

В заключение ще кажа, че открих смисъла на Envision, а той е да се почувстваш себе си и на мястото си, вдъхновен от пътя който си изминал, и готов да продължиш напред към следващите предизвикателства, пред които ще те изправи живота.

0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page