top of page

ENVISION: ПО СТЪПКИТЕ НА СВОБОДАТА

Актуализирано: 14.02.2022 г.

Текст: Джоана Дахабре


На 09.12 се проведе поредната ENVISION среща – един проект, създаден от нас, We Matter Digital Magazine, и Force School. Основната ни цел е да ви срещнем с успели хора от различни кариерни сфери и да ви даде възможност да зададете въпросите си. Чрез тези срещи се надяваме да придобиете яснота относно какво е нужно, за да се реализирате в дадена професия и да получите нужната мотивация, за да осъществите собствените си мечти. Този път специален гост ни беше Евтим Топалов. По време на срещата той ни разказа повече за образованието в САЩ, стъпките за реализация в сферата на графичния дизайн, различните видове улично изкуство, ценността и цената на изкуството, както и за бъдещите си проекти.Евтим Топалов определя живота като една планирана импровизация. Неговата лична история е пример за това как “случайностите” могат да ни отведат там, където най-малко сме очаквали да се озовем. Буквално. Да попаднеш в чужда страна и да загубиш документите си дни преди полета, вероятно не е от най-приятните чувства, които един 20-годишен студент може да изпита, но именно това сполетява Евтим, когато през 2014г. е на гости при майка си в САЩ. Това всъщност не е първият път, в който той посещава Америка – 2 години по-рано Тим непоколебимо зачерква страната от списъка си с желани дестинации. След като от Българското консулство в Америка обаче лаконично му съобщават, че издаването на нови документи би отнело месеци, Евтим решава да се възползва от “нещастието” да бъде заклещен в Америка – страна на възможностите – и да опита късмета си.Връщайки лентата още назад, по време на ранните юношески години на бъдещия дизайнер, ще установим, че принципът “всяко зло за добро” важи в пълна сила в много от решаващите етапи от живота на Евтим. Когато той е в шести клас, остава крайно разочарован, че въпреки похвално високия си резултат на областното ниво на олимпиадата по биология, не е допуснат до националния кръг, защото е една година по-малък от необходимото. По същото време той открива друга голяма страст в живота си – уличното изкуство. Започва да рисува графити по тесните улички на Шумен, може би като бунт срещу правилата, които го лишават от възможността да защити знанията си по биология на национално ниво. Така той открива начин, по който да се чувства свободен – свободен в мислите си, свободен в изразяването си, свободен в съществуването си. Когато един от участниците в Envision срещата, на която Тим беше наш гост, го попита коя е думата, с която би се описал, той определи себе си за “свой” като израз на своята индивидуалност и усещане за независимост.


Именно голямата му любов към изобразителното изкуство е една от причините Тим Топалов да следва графичен дизайн в САЩ. В щата Калифорния той завършва колежа “Паломар”, като паралелно с това посещава курсове към друг колеж. През тези две години той получава стипендия, благодарение на участието му в престижен конкурс, творбите му редовно биват публикувани в университетското списание Bravura, като на втората година дори печели второ място в конкурс за визуално изкуство към списанието. Всичко това му отваря вратата към Държавния университет в Сан Диего, който е водещ институт в желаната от него сфера на реализация. Там той продължава своето усъвършенстване – през втората година от обучението си в университета той предлага нова техника за рисуване чрез светлина, разработена от самия него. Проектът му е награден подобаващо и в момента е част от постоянна изложба към факултета. През тези четири години Тим Топалов участва в множество изложби на територията на Сан Диего.


Студентските си години, прекарани в САЩ, Тим определя за безценни, защото там се запознава с хора, които му вдъхват вяра в самия него и му показват, че възможностите му се простират отвъд най-смелите му представи. Въпреки всичко, най-съкровената мечта на Евтим е да устрои живота си така, че някой ден да продължи творческия си път там, където е сърцето му – в България. Това не е лесна задача, но ние от екипа на списанието вярваме, че може да постигне всичко, което реши, стига да го желае достатъчно силно. А както стана ясно по време на Envision срещата с негово участие – това наистина е в приоритетите му за бъдещето.За да научите още за Тим Топалов, можете посетите уебсайта му, където ще открието още от творчеството и проектите му. Дори да не сте успели да присъствате на Envision срещата с негово участие, можете да прочетете интервюто му за списанието в Брой #8 – Приключение. Ние нямаме търпение да проследим и да споделяме с вас какво ни е подготвил младият творец, но едно е сигурно – тепърва Тим ще впечатлява както българската, така и чуждестранната публика с изкуството си.0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page