top of page

„Елвис“ Пресли и любовта, която убива

Текст: Виктория Генчева


Една от най-актуалните и точни интерпретации за живота на „Краля на рокендрола“ в съвременността намира място в новата филмова адаптация на HBO – „Елвис“. Днешното ревю има за цел да проследи интересните факти за живота на един човек, преобърнал значението на музиката не само в Америка, но и в целия свят. Приятно четене!


Elvis Official movie poster


Макар и много противоречащ и провокиращ изпълнител, Елвис Пресли всъщност има скромен произход – роден е в Тупело, Мисисипи, но се премества със семейството си, когато е едва тринайсетгодишен в Мемфис, Тенеси. Филмовата адаптация „Елвис“ проследява пътя на това момче с мечта за голямата сцена и цената за постигането ѝ. Но с какво толкова допринася Елвис Пресли за развитието на музикалното наследство на света?Това, което прави Кралят на рокендрола е всъщност да представи афроамериканската музика, стил известен като рокабили, по нов и различен начин – нещо, което властта не приема открито добре. Въпреки това нищо не може да спре талантливия певец, водещ се от любовта си към публиката. Той получава много признания, някои от които за най-продаван солов музикален изпълнител, три награди Грами (когато е на 36 години) и много други. Но по-интересното в живота му са хората около него, с чиято помощ стига на върха и техните истории.

Elvis_Presley_1973_RCA_Records_and_Tapes_publicityЕлвис Пресли започва кариерата си в Сън Рекърдс под ръководството на Сам Филипс. С първоначалните си успехи там, изпълнителят привлича интереса и на много други звукозаписни компании и мениджъри. По случайност или не, тъкмо в този период среща така наречения „полковник‘‘ – Том Паркър – и го назначава за свой личен мениджър. Благодарение на контактите, които Полковника има, Елвис стига до телевизията, а впоследствие и до големия екран като актьор в серия от филми.Много са успехите на великия творец, но и немалко са спадовете в кариерата и личния му живот. За жалост известността никак не е лека и в повечето случаи, за да имаш едно, трябва да се разделиш с друго. В случая на Елвис – здравето и живота. Здравословните проблеми на певеца са породени от зависимостта му към лекарствата, които са били предписвани официално. Умира на 16 август 1977 година, едва на 42-годишна възраст.Rossano aka Bud Care, CC BY 2.0 httpscreativecommons.orglicensesby2.0, via Wikimedia CommonsПрепоръчвам да изгледате филма, за да придобиете представа за живота на Елвис Пресли в детайли. Изключителните актьори, които пресъздават една от най-известните епохи в историята на музиката, намират своето признание дори от семейството на музикалната легенда, наричайки филма “брилянтен”. Главната роля е поверена на младия и не толкова известен – Остин Бътлар, който представя живота на Пресли и ни показва какво е да те убие любовта – към музиката и почитателите!Източници:

Елвис Пресли Wikipedia Посетено на 10.09.2022 г.

“Елвис”

0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page