top of page

Ех този Instagram...един истински вредител!

Актуализирано: 14.02.2022 г.

Текст: Елвира Димитрова


Може ли човек да се пристрасти към Instagram?

Има ли негативни ефекти от това да прекарваме по много часове в приложението?

А от това да следваме "перфектните" хора?


Отговорихте ли с "да" на тези въпроси? Тогава продължавайте да четете. Шансовете са, че ще откриете поне една нова идея и поне един недостатък, с които сте съгласни.Миналата седмица си говорихме за предимствата от употребата на Instagram. За тези от вас, които успяха да прочетат текста докрай, браво (все пак не беше от най-късите, нали?). Ако пък все още не сте го прочели и ви е любопитно да разберете какви са положителните черти от това да използваме Instagram, можете да го откриете тук (това, че е дълъг текст си беше просто шегичка де...).


Без да губим повече време, нека се впуснем в днешната тема, а именно какви са недостатъците от това да използваме Instagram.Знаете ли, че...


Броят на снимки и видеа, които се качват дневно в Instagram надвишава 100 милиона? А че на ден в приложението се дават над 4 милиарда харесвания? В такъв случай не е кой знае каква изненада, че до момента в Instagram са качени над 50 милиарда снимки (да, прочетохте правилно). А можете ли да познаете кои са най-честите и най-постоянните потребители в платформата? За тези от вас, които предположиха тийнейджърите, познахте. Още подобни факти, можете да откриете тук.


А междувременно, имайки предвид, че младежите изграждат огромен процент от потребителите на Instagram, днес сме подбрали няколко неща, които смятаме за недостатъци от използването на приложението. Ето ги и тях:
5 недостатъка от употребата на Instagram


Photo by Dawid Sokołowski on Unsplash

1) Намалява се продуктивността ни.


Вероятно на всеки, използващ приложението, се е случвало поне веднъж да прекара часове наред скролвайки из Instagram, въпреки че има да учи или някакви други задължения. "Не е вярно!", ще кажат някои от нас в защитна реакция, "Аз използвам приложението и да си пиша с приятели, не само за да скролвам безцелно". Да, така е. Това обаче също е част от разсейващия фактор. Представете си следната ситуация:


Започвате да пишете блог пост. Вече имате написани едно-две изречения, когато екранът на телефона ви светва. Без да се усетите, отделяте погледа си от думите, които изписвате на празния файл и виждате, че сте получили съобщение от някой приятел в Instagram. Не можете да прочетете всичко, без да отворите самото приложение, а вече любопитството направо ви яде отвътре. Какво ще направите? Ще продължите да пишете блог поста си или пък ще отворите директно съобщението? Или пък просто ще се опитате да пишете, докато съзнанието ви се чуди какво точно гласи съобщението, което сте получили?


Не. Това определено не се случи по време на писането на този блог пост! Как можете да си го помислите.2) Перфектният живот.


Случвало ли ви се е да видите снимките на някой от хората, които следвате, и да си помислите "Уау! Колко е хубав животът на този човек!", а след това да се натъжите, че вашият не е толкова перфектен? Е, помислете пак. Един от най-големите и опасни капани на Instagram е, че използвайки го, хората могат да си изградят живота, за който винаги са си мечтали (само че единствено привидно).


Това е територията на сбъднатите мечти: мнозинството са щастливи, красиви, перфектни, постигнали целите си, смели, безстрашни, трениращи, здравословни, четящи... Казано по друг начин, Instagram ни дава крила, нали? Нека си представим следната ситуация:

Отивате във фитнеса да тренирате, защото сте си поставили за цел да станете по-активни (една от новогодишните ви резолюции). Качвате се на пътеката, слагате слушалките и впивате поглед в огледалото, което е точно пред вас (съвпадение?). В огледалото обаче виждате зад вас друго момиче, което стои пред другото огледало не с гирички, не на пътеката, а с най-важната тежест по време на тренировка - телефона (и не, не го използва за слушане на музика). Тя се снима от безброй различни ъгли и вие все пак си мислите нещо от рода на: "всеки може да иска да се снима след тренировка". Добре. 30 минути по-късно обаче, тя все още прави същото. Сещате се, че я следвате в Instagram и че не веднъж сте си мислили колко перфектно изглежда всичко, свързано с тренировъчния ѝ живот. Възхищавали сте се на "усърдните" ѝ тренировки. Дали стъклото пред вас внезапно се пропука или само така ви изглежда? Хмм..3) Пристрастяваме се.


Колко дни е рекордният ви Instagram детокс? Имало ли е случаи, в които се опитвате да се отделите от приложението за повече от един ден, но някакси все не се получава?


Любопитно ни е да видим какво са постнали любимите ни инфлуенсъри или пък да видим многото съобщения, които сме получили, или просто да погледнем колко лайкове е събрал най-новият ни пост. Каквато и да е причината ни, се нуждаем от огромна доза воля, за да се опълчим на хипнотизиращата притегателна сила, която излъчва този източник и сякаш става невъзможно да кажем "не". Представете си следната ситуация:


Photo by Clem Onojeghuo on Unsplash

Отивате на някое прекрасно и ново за вас място. Заобиколени сте от природа, спокойствие и красота. С някой любим човек сте. Изведнъж, в съзнанието ви се появява мисълта: "тук би се получила перфектната снимка за Instagram". Да, но в момента сте в период на детокс. Казали сте си, че няма да ползвате приложението поне за една седмица, а сте стигнали едва до ден 2.


Нова мисъл: "можеше да споделя къде съм в стори и да покажа видеа от мястото". Да, но нали сте си дали обещание? Затова решавате да направите снимките и видеата, все пак не се знае кога ще посетите мястото пак и да ги публикувате след едноседмичния ви детокс. Перфектното решение, нали?


4) Промотирани постове, реклами, лъжливо съдържание.


Тук вече идваме до истински опасната част. Както вече ви споменахме, броят на активните потребители е огромен, което значи, че огромна доза пари отиват в реклами на продукти, промотирано съдържание, както и в лъжливи препоръки с цел да се изкара някой допълнителен лев.


Най-голямата грешка на един инфуенсър е да допусне да купят мнението му и чрез това да предаде всичките си верни последователи и хора, които разчитат на думите на този човек. А всички от нас, които ползваме приложението, си имаме поне по няколко Instagram celebrities, чиято дума има потенциала да ни убеди или да ни накара да повярваме в нещо. Какво се оказва обаче, ако дадено твърдение се окаже закупена лъжа? Нека си представим подобна ситуация:


От известно време, следвате и интерактвате активно в IG с един от здравословно живеещите блогъри. Впечатлени сте от съдържанието му и ви харесва какви идеи за хранене споделя. Тъй като основната Instagram аудитория в България са тийнейжъри, постовете му са насочени винаги към тях, което ви кара да се чувствате специални, тъй като и вие сте част от тези хора.


Един прекрасен ден любимият ви блогър споделя хапчета за отслабване, които препоръчва на всички млади момичета, които искат да влязат във форма. Някои от вас веднага си казват, че ще пробват и този вариант щом той го предлага. Други пък започват да се питат защо човек, който в продължение на толкова време твърди, че здравословното хранене е ключът към добрата форма, внезапно сменя песента. Как мислите? Нима този човек с перфектно тяло е отслабнал, благодарение на тези хапчета? Ами тогава защо чувате за тях чак сега? Впоследствие се оказва, че хапчетата, които е рекламирал са незаконни, защото водят до завишен риск от сърдечен удар и още доста заболявания. Как бихте реагирали?


Photo by Daria Nepriakhina on Unsplash

Обръщаме особено внимание на този компонент и молим всеки един човек да бъде нащрек, когато опре до рекламно съдържание (дори да не обявят хората, че е такова). Поставяйте себе си на първо място и не взимайте прибързани решения, само защото някой човек, на когото сте фен, ви го е предложил. Направете проучването си. Има хиляди начини аудиторията да бъде манипулирана. В днешно време това е цял бранш, от който се изкарват милиони. Покупките на хората из целия свят се манипулират ежедневно. Не допускайте това да стане и с вас. Винаги проучвайте даден рекламиран продукт, преди да решите да го купите, независимо кой е рекламното му лице.


5) Прекалено много информация.


"Няма такова нещо като твърде много информация", казват. Е да де, но пък може да има такова нещо като пренасищане от информация, особено когато всеки е запял един и същи тон. Важно е да получаваме различни гледни точки по множество теми, а не да се затрупаме с еднотипно съдържание, от което в един момент да се чудим как да избягаме. Автентичността е нещо необходимо и не трябва да спираме да я търсим. И все пак, дори съдържанието да е често срещано, ако подходът на човека е уникален и интересен, то тогава вероятно си струва да им дадем шанс.


Схващате накъде бием, нали? Пак всичко опира до съзнателното подбиране на хората, които да следваме.


Phew. Май пак се унесохме в обясненията, но какво да се прави, темата за Instagram е доста изчерпателна.


Ако все пак сте стигнали до края на текста и в момента четете, то споделете го с ваши приятели, на които би им било интересно и цъкнете по един лайк (в стил Instagram). Ако пък смятате, че сме изпуснали нещо важно, напишете го в коментар.


А ако имате още малко свободно време и искате да се информирате за другата страна на монетата, наречена Instagram, направето го тук.


Благодарим на всички вас, нашите читатели, че отделихте от ангажирания си ден за този текст. И не забравяйте:


YOU MATTER!


0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page