top of page

ECO Change: Kак да се грижим за околната среда по-добре

Актуализирано: 14.02.2022 г.


Текст: Катрин Димитрова


Положението, в което се намира нашата планета, не е особено красиво, но за да бъдем оптимисти ще ви кажа, че можем да променим сегашните проблеми, които влияят негативно на околната среда.


Лично аз смятам, че е изключително важно да осъзнаем в каква ситуация се намираме и да открием начини, по които можем да променим света към по-добро. Необходимо е да разберем, че всяко наше действие, което предприемаме с цел по-добра грижа за околната среда, е от голямо значение. Много хора си казват, че техните усилия няма да допринесат за промяната, след като и другите не го правят, но това далеч не е така – Every small change MATTERS. Вярвам, че всеки може да помогне и чрез минимални усилия да постигнем големи промени.


Наша отговорност е да бъдем коректни и да полагаме грижи за нашия дом – планетата. Провалим ли се, нямаме вариант Б, така че нека бъдем по-осъзнати в действията си и заедно като граждани на света да направим промяната възможна.


Днес ще ви предложа няколко варианта, които могат да служат като наръчник в грижата ни за околната среда.1. НАМАЛЕТЕ УПОТРЕБАТА НА ПЛАСТМАСА


Знаете ли, че всяка година биват произведени около 300 милиона тона пластмаса, от които всеки човек изразходва приблизително 100 килограма годишно (по данни от Plastic Ocean). Проучванията показват, че само 9% от общото количество пластмаса биват рециклирани (повече можете да откриете в Sloactive).


Има толкова много варианти, които можем да предприемем, за да намалим употребата на пластмаса в ежедневието си.


Заместете: Пластмасовите бутилки с такива от неръждаема стомана и/или стъклени

Пластмасови сламки → метални, картонени и/или бамбукови

Пластмасови четки за зъби → бамбукови четки за зъби

Найлонови торбички → платнени/текстилни торбички за многократна употреба

Пластмасови чаши → чаша от вкъщи, подходяща за употреба извън дома


Чрез подобни дребни промени можем да променим досегашните си навици с такива, които да бъдат от помощ на околната среда. Точно чрез тях ние се превръщаме в едни по-отговорни граждани на света. Наистина е толкова лесно!2. БЪДЕТЕ ОТГОВОРНИ КЪМ БОКЛУКА СИ


Винаги имайте едно наум преди да хвърлите, какъвто и да било дребен боклук на земята. Запитайте се дали бихте желали някой да изхвърли своя отпадък така във вашия дом? Ако отговорът ви е НЕ, тогава е редно да използвате обозначените за отпадъци места.


В една добре устроена страна би трябвало да не се спъваме в боклук докато се разхождаме на улицата, в гората или по плажа. За да предотвратим това, трябва да бъдем отговорни към отпадъците си.Не подценявайте силата на това си начинание. Може би следващия път, когато видите хартийка от дъвка на улицата, ще я вдигнете и изхвърлите. Замислете се колко много боклук можем да почистим, ако си поставим задачата да изхвърляме по 3 отпадъка всеки ден.


Това трябва да стане част от нашия начин на живот, а не просто кампания, състояща се от един ден, а накрая всичко да се върне постарому след приключването ѝ. Всичко е въпрос на воля и лична мотивация, която всеки от нас е редно да притежава.3. ЗАСАДИ ПОНЕ ЕДНО ДЪРВО


Знаем, че горите и растенията са белите дробове на нашата планета. Следователно, е редно да полагаме грижа за тях. Чували сме, че е добре да засадим поне едно дърво през живота си. Съберете се група доброволци или участвайте в организирано мероприятие и засадете по едно дърво. В случай че нямате физическото време и възможност, можете да използвате приложения, подобни на Ecosia.


А какво всъщност е Ecosia? Това е приложение, в което можете да търсите информация в интернет пространството, нещо подобно на браузър. На приблизително 45 търсения в приложението на Ecosia, вие помагате да се засади едно дръвче. Отворите ли апликацията, можете да видите колко са засадените дръвчета засега, а те са много и броят им расте непрестанно (именно заради това не можем да вкараме точна бройка в статията).4. ПОТЪРСЕТЕ ДРУГИ НАЧИНИ, ЧРЕЗ КОИТО ДА БЪДЕТЕ ПОЛЕЗНИ


Искам да ви споделя и за една кампания, наречена 4Ocean. Компанията предоставя на своите клиенти продукти, изработени от 100% рециклирани материали. 4Ocean използва част от приходите, за да почисти приблизително 0,5кг боклук от океаните и крайбрежията за всяка продадена гривна, с цел да намали и отстрани замърсяването с пластмаса на водните ни басейни. От 2017г. чрез продажбата на продуктите си, те са успели да премахнат 3 048 404кг пластмаса от океаните ни. 
Текстът на Кати ще откриете в брой 2 на WE MATTER с тема "Промяна". В него можете да прочетете още статии и интервюта по темата.

0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page