top of page

Дървените джамии в село Рътлина

Текст: Иван Иванов

Рътлина е село, сгушило се в пазвите на Герловската котловина. То се намира на 18 километра от град Омуртаг и влиза в пределите на неговата община.В това село се намират два изключително интересни културно-религиозни комплекса – джамии. На територията на североизточна България те са единствени по рода си. Едно от най-интересните неща за тях е, че са построени без нито един пирон. Джамиите са създадени изцяло от дървен материал, а само основите им са каменни.


Джамията, която се намира между двете махали на селото и е на главен път, датира от 16-ти век в средата на 1500 година. Тя е единственият спомен, останал от първото селище Сагърджик (Османското наименование на селото, променено през 1934 г.). То бива разселено в две различни посоки заради върлуващата по това време чумна пандемия, която не пожалва и този край. Затова свидетелстват и надгробни плочи в джамията и първите гробища на селото. Методологията на строенето е следната – дъските (талпите) се дялкат и оформят, след това в тях биват пробивани дупки, където се прокарват клинове т.е. дъските се „вклиняват“ една в друга. Тази строителна традиция изживява почти шест века, когато вече в нашия век започва да се разпада. С чувство за отговорност и страхопочитание към Господ, хората с помощта на различни дарители, успяват да възстановят този храмов комплекс. Днес всеки желаещ може да посети това място, да се разходи в двора му и да се наслади на гледката, която се открива пред него.,,Самият храм се отключва само по големите мюсюлмански празници, но ни е хубаво дори да седим само в двора на джамията," – споделят хора от селото.


Другата джамия, построена по същия начин, в момента се намира пред разпад. Както първата джамия, която ви представих, и тази е толкова красиво и магично място, което зарежда човек духовно. Дори и днес през прозорците се виждат броениците на хората, оставени там, чакащи горещите молитви към Бога… 21-ви век е векът за изпитание на духа, как ще се докажем и минем изпита зависи изцяло от нас.


Община Омуртаг, от създаването си през османско време до наши дни, е един мултикултурен район, в чийто предели живеят хора от различни етноси и националности. От векове те живеят заедно в мир в добро или лошо. Днес през най-святото време за християни и мюсюлмани това се доказва безусловно. Духовността е в хората и те носят и пазят вечните завети на нашите деди, които ние младите хора, трябва да запазим занапред.


А сега, на вашето внимание предлагам кратък филм за една от джамиите, който е и виртуална разходка в околността ѝ. Дело на Руфат Руфатов.
0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page