top of page

Двете лица на българина

Текст: Иван Пеев


„Всяко стадо си има черна овца” е казал народът. Така е и при нас – хората. Можем да разграничим основно две лица на българина – бай Ганьо и интелигентния човек.


За първия тип българин можем да кажем, че той е лекомислен, лентяй и какво ли още не. Всеки от нас, поне веднъж в живота си, се е срещал с този тип хора. Те имат много лица. Виждаме ги като мързеливци, като политици, като манипулатори. Типично за тяхното поведение е, че не могат да се приспособяват във всякаква среда, но пък си мислят, че умело се справят с проблемите от живота, макар да нямат нужните познания. Бих описал съвременния Бай Ганьо по следния начин: възпълничък, модерно облечен, арогантен, говори високо, не уважава своите опоненти. Той оцелява и просперира в днешното общество и от всяка ситуация изкарва келепир. Отрицателните черти не могат да бъдат изкоренени от обществото дори след век. Със своята прозорливост, Алеко е съумял да представи така героя си, че с времето образът му да не остарява.Как разпознаваме интелигентния и стойностен човек? Въз основа на какви критерии преценяваме това? – Няма еднозначен отговор. Според някои интелигентността е нещо, с което се раждаме. Според други – тя е тясно свързана с образованието, възпитанието и средата, в която се движим. А според трети – интелигентността се припокрива с креативността.


Интелигентните хора са наясно с последствията от думите и действията си и не си позволяват да говорят, без да са помислили какво ще кажат. Те предпочитат добре да обмислят ситуациите, в които се намират, тактични и толерантни са. Наясно са, че всички правят грешки, но те самите не се страхуват да признаят своите. Освен всичко това, интелигентните хора винаги отстъпват, защото, както казват възрастните, по-умният отстъпва, защото знае, че не бива да хаби време и енергия в излишни спорове.


Може би това е основната и най- голяма разлика между хората. Едните решават да са Бай Ганьо на съвремието си, а другите просто избират да не ги слушат. Коя от двете версии ще бъдем зависи изцяло от нас.


Нека не гледаме другите, а да погледнем себе си и да се опитаме всеки ден да бъдем по-добри от вчера, защото вчерашният ден е история, утрешният ден е мистерия, а днешният ден е дар, който не бива да бъде пропиляван.

0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page