top of page

Dance Squad: “Следваме ли мечтите си, значи следваме себе си.”

Актуализирано: 29.06.2021 г.

Текст: Денислав Николов


Dance Squad е хип-хоп група от град Перник. Въпреки всички трудности, те остават заедно и продължават да правят това, което обичат наѝ-много, а именно да танцуват и да се забавляват. С други думи, Dance Squad е едно голямо семеѝство! Днес Даяна Григорова, Кристине Божидарова и Никол Илиева - основателите на Dance Squad – споделят какво ги мотивира да следват мечтите си и да продължават да са на върха.Какво ви мотивира да основете Dance Squad?


К: Мотивираха ме много неща. Най-вече желанието за танци, да творим и да предаваме знанията си на хора от всякакви възрасти. Мотивират ме и самите хора, с които вървим заедно по този стръмен и каменист път. Няма нищо по-ценно от това да работиш и твориш рамо до рамо с най-добрите си приятели; с онези, с които имате един път и една цел.


Н: Мотивът за основаването на групата беше цялата вяра отправена към мен, която видях в учениците ми, и желанието ми да мога да им дам свободата, от която всички имахме нужда. Танците са свобода и начин да изразим себе си, а ние всички заедно искахме да се изразим пред света.


Д: Да. Мотивът, виновен за основаването на групата, беше желанието за развитие и покоряване на още повече върхове. Също така и хората, с които работим заедно. Не само главният състав, но и всичките ни ученици! Ние се наричаме "приятели", обичаме се и сме едно голямо семейство и наистина не можем един без друг. Машината работи най-добре, когато всички части в нея са в изправност, нали така?
"Нашият движещ механизъм

е думата ЗАЕДНО."
Кой е най-хубавият ви момент в Dance Squad?


Д: Повярвайте ми, при нас всеки един момент е уникален и неповторим! Създаването на Dance Squad беше първият хубав момент, който донесе след себе си единствено щастие, сплотеност и неизмерима обич и спокойствие сред всички нас. Това беше идеята! Да е хубаво и да бъдем все така ЗАЕДНО. Едни от любимите ни моменти са, когато завършим успешно поредния проект, когато пътуваме заедно, и най-вече тогава, когато сме просто ЗАЕДНО. При нас забавлението никога не спира.К: Наистина, моментите са безброй: толкова много спечелени купи и медали от състезания и фестивали; спектакли и лагери, които сплотяват отбора; всеки един момент в залата с любимите ученици, както и старанието и хъсът, с които танцуват; благодарността на родителите и това, че те самите искат децата им да приличат на нас, да ни подражават и слушат.


Н: Да. При нас всеки един ден, всеки един миг, всяка една секунда и минута са най-хубави и най-щастливи. Несъмнено един от най-хубавите моменти, лично за мен, е краят на всеки един наш спектакъл, когато виждаш цялата публика изправена на крака пред теб в името на твоя труд и труда на семейството ти. Тогава се оглеждам настрани, виждам учениците си щастливи и очите ми започват да се пълнят със сълзи от радост. Това е моментът на щастие!


Какво ви мотивира да продължавате да танцувате?


Н: Цялото желание, хъс и страст на учениците ми, когато влязат в залата, са най-голямата ми мотивация. Очите им пълни с желание да научат още и още, да вземат още и още от мен - това е нещото, което ме кара да работя все повече и повече. А главната ми цел е да оставя нещо след себе си в лицето на всички тези деца. Разбира се, мотивират ме и колегите ми, които всъщност са и най-добрите ми приятели, и спътници в живота.


К: Мотивацията са препълнените зали с деца и тяхната жажда да учат все повече и повече; да се доказват и да печелят призови места на състезания; тяхната любов към всички треньори на Dance Squad; всяка една усмивка; малките подаръчета, които всъщност за нас са огромни жестове, пълни с любов и доверие; силните им прегръдки, с които ни посрещат и изпращат от залата!


Д: Мен ме мотивират приятелите ми, музиката, децата в залата, танцовите проекти, които виждам наоколо и също имам възможността да създавам. Танцът тече във вените ми по наследство. Родена съм в семейство на танцьори и съм израснала в залата по танци под звуците на музиката, така че ме мотивират душата и сърцето ми, защото за тях това е начин на живот и изразяване на чувствата, които изпитват. Най-голямата мотивация за мен обаче, сме си ние петимата, които ръководим Dance Squad.Какво ви дава Dance Squad?


Д: Щастие. Обич. Много, много обич! Сбъдване на голяма част от мечтите ми. Дава ми свобода за изразяване, поле за изява, възможност за развитие и страшно много опит. Човек се учи докато е жив, а при нас уроците не спират. Dance Squad дава дисциплина, характер, възпитание и смело мога да кажа - професионализъм!


Нашият движещ механизъм е думата ЗАЕДНО. Има ли по-хубаво нещо от това да знаеш, че винаги има рамо на което да се облегнеш по всяко време на денонощието? Дава ми опора в трудните или щастливи моменти от живота.


Н: Подкрепа. Свобода. Любов. Истинска любов! Dance Squad е моята сбъдната мечта и ми дава всичко, което някога съм искала, че дори и повече. Дава ми смисъла да продължавам напред, поле за изява, опит и свободата да бъда това, което искам.


К: Любов, приятели, много незабравими моменти. Танците дават и много сила, увереност, самочувствие и дисциплина. Те са начин на живот и не можеш да дишаш без тях.


Каква е цената на успеха?

К: Цената на успеха понякога е голяма. Особено за един тийнейджър. Когато започнахме да се занимаваме с танци, всички ние бяхме точно такива. Работата като танцьор няма точно фиксиран график, винаги трябва да си на разположение за внезапно изникнали участия. Така, ние танцьорите често губим от времето си с близките хора. Пропускаме рожденни дни на приятели и роднини, семейни сбирки, срещи, често плановете ни се провалят.


Д: Не мога да се нарека успяла, но заедно сме постигнали много неща, до които повечето хора нямат възможност да се докоснат. Може би "цена" мога да нарека появилите се болки от натоварените тренировки в залата. Това е цената, която ние танцьорите плащаме, за да бъдем щастливи. Но какво са няколко контузии в сравнение с безграничното чувство на радост и гордост докато стоиш на сцената пред толкова много хора и в залата пред толкова много жадни за знания и приключения деца?


Н: За да получиш, трябва да дадеш необходимото! Ако искаш да постигнеш нещо, трябва да си готов да му се отдадеш изцяло. При нас цената не се изразява в цифри. За да успееш ,трябва да влезеш в залата и да оставиш там цялото си същество, цялата си енергия. Да вложиш цялото си желание. Да дадеш максимума от себе си, да стигнеш до предела на силите си и въпреки това да продължаваш! Да повториш сто пъти комбинацията, да изиграеш хореографията на макс, да паднеш, да станеш... и така всеки път. И след всичкото това, успехът идва накрая, последен."Ако искаш да постигнеш нещо,

трябва да си готов

да му се отдадеш изцяло."На какво ви научиха танците?


Н: Най-важното нещо, на което ме научиха танците е никога да не се отказвам, никога да не се предавам и да продължавам напред. Научиха ме на отговорност не само към мен, а към всичките хора от семейството на Dance Squad. Научиха ме да прощавам, да обичам безрезервно и ми показаха истинската обич в нейният буквален смисъл. Научиха ме на търпение, уважение, грижа и лоялност. Научиха ме да се изразявам, да съм себе си и да бъда свободна.

Д: Научиха ме на отговорност. Към себе си, към учениците, към хората около мен и тези, с които постигаме всичко заедно - Кристине, Илиана, Никол и Валентин!

Танците учат на безброй качества, било то морални или физически: дисциплина, издръжливост, атлетичност, координация, гъвкавост, бързина, сила, отговорност, грижа, съобразяване с другите, толерантност, търпение, интеграция, уважение, отдаденост, лоялност, честност. Учиш се да приемаш критики и да ги превръщаш в плюсове, вместо в негативизъм и агресия.


К: Танците ме научиха на това да бъда по-уверена в себе си, да бъда смела и да забравя за срама. Научиха ме на дисциплина и отдаденост.


Защо е важно да следваме мечтите си?


Д: Това е най-прекият път към щастието, съответно към възможно най-прекрасния начин да изживееш живота си. Мечтите на човека са неговата движеща сила и най-силно желание. Преследването им означава развитие и борба да надграждаш себе си, уменията и знанията си, както и професионализма си. А щом постигнеш една от мечтите си, несъмнено ще се появи друга - още по-голяма и трудно достижима. Това довежда до още по-голямо развитие. Накрая успехът е гарантиран, защото по пътя си изградил себе си като личност. Постигането на мечта е постигане на щастие, а към това се стреми всеки човек.


К: Хората живеем един живот. Всеки трябва сам да избере как да го изживее и този избор трябва да го кара да се усмихва, да бъде горд от постигнатото. Мечтите са нещото, което ни крепи, а какво по-хубаво от това да ги сбъдваме. Всеки човек трябва да мечтае и смело да постига всяка една мечта, да остави частица от себе си в света и да има с какво да го запомнят хората.


Н: Мечтите са цели! Нашите лични цели. А целите са нашите най-силни желания, копнежи, стремежи. Осъществиш ли ги, ти си най-големият щастливец. Това означава, че си последвал себе си и сърцето си, което е едно от най-важните неща. Извървял си дълъг път, за да ги осъществиш, научил си нови уроци, изградил си се като личност, борил си се и си стигнал до крайния резултат - удовлетворението. А защо е важно да следваме мечтите си? За да бъдем щастливи! Мечтите са щастие. Следваме ли мечтите си, значи следваме себе си.


 

Интервюто с Dance Squad е публикувано в брой 1 на списанието, с тема Мотивация. Можете да го изтеглите тук.


0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page