top of page

,,Дамски гамбит” - Уолтър Тевис

Текст: Цветелина П. Михайлова


,,Дамски гамбит” е пример за това как трудностите в живота изграждат силни личности.


Историята се съсредоточава върху гениалната главна героиня и нейните успехи в шаха, постигнати с упорит труд. Бет Хармън остава сирак в много ранна възраст и бива изпратена в дом за деца. Там се запознава за пръв път с шаха, но гениалността ѝ не е забелязана от учителите и директорката. Единственият човек, който обръща внимание на таланта ѝ, е чистачът, от когото Бет получава първите си познания в играта в мазето на сиропиталището. Постепенно тя започва да намира щастие единствено в шаха и в успокоителните, които ѝ помагат да запази фокуса си. Така се заражда пристрастяването ѝ точно към тези две неща, без които не би могла да се справи в тягостния свят, в който живее.


Книгата неслучайно е кръстена на истински ход в шаха. При него се налага да жертваш пешка, за да получиш преднина. Както в играта, така и в живота, правенето на жертви е неминуемо – нещо, с което Бет е добре запозната. Тя трябва да избере между това да се развива в спорта или да позволи на пристрастяването си към алкохола и успокоителните да я погуби. В такива моменти човек разбира кои са истинските му приятели. За щастие, Бет има такава приятелка – Джолийн. С нейна помощ тя успява да се измъкне от менталната дупка, в която е попаднала и започва да се подготвя за състезанието на живота си.


С развитието на романа читателите забелязват, че Бет е силно привлечена от възможните ходове и дори разиграва цели партии наум преди лягане. Независимо от трудностите, тя не се отказва от мечтите си и използва всяка свободна секунда, за да се упражнява. Противниците ѝ често я подценяват, защото е жена, но тя успява да докаже, че полът няма значение за нивото на играта ѝ. Така, след всяка победа се изкачва нагоре в класирането и стига до най-важните двубои, в които уверено побеждава гросмайстори.


Тази феминистки настроена книга показва, че не трябва да се съмняваме в уменията си. Независимо колко е голяма мечтата ни, трябва да я следваме непоколебимо, преодолявайки всяко препятствие. Романът е подходящ за всеки човек с големи цели, който не се страхува да ги преследва. Препоръчвам я на хората, желаещи да почерпят вдъхновение и мотивация от красиво написаната история. Квитсентенцията на романа е, че всичко е постижимо, ако се трудиш достатъчно упорито. Усилията и волята винаги се възнаграждават. Текстът на Цвети е публикуван в брой 8 на списанието с тема "Приключение". Разгледайте списанието тук.

0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page