Да тренираш таекуондо: през очите на Фердина Николаева

Текст и оформление: Ивета Георгиева


Както вероятно ви е известно, таекуондото е вид източно бойно изкуство, развило се в Корея, а негов създател е генерал Чой Хонг Хи (е, това може и да не го знаете). Днес ще си поговорим с Фердина Николаева – едно прекрасно момиче, което от години се занимава с този боен спорт. Една от основните причини, поради които тя се е отдала на това изкуство, е, че е трудно и понякога дори опасно. През уикендите Феди често посещава различни състезания, от които печели много медали.

Какво те накара да започнеш да тренираш таекуондо?

Когато бях на 7 братовчед ми вече тренираше таекуондо. Попита ме дали искам да видя как протича една тренировка. Съгласих се, защото винаги ми е допадала идеята да се занимавам с боен спорт и така тренирам вече 10 години.


Какво те мотивира да продължаваш и до ден днешен?

Мотивира ме желанието да се усъвършенствам в спорта, което води и до печелене на титли.


Как протича една тренировка?

Тренировките протичат различно според това дали ни предстои състезание. Тренировката е 2 часа, като започваме с разгряване и упражнения с бойни техники. Завършваме с кондиционни упражнения.


"Страхът е неизменна част от всеки един мач,

но примесен с адреналин,

води до положителни резултати."


Как се подготвяш за по-големи състезания?

За по-големите състезания подготовката е по-дълга и по-натоварена. Ако състезанието е Европейско или Световно, заминавам на лагер, организиран от Българска Федерация по Таекуондо. Той протича 1 месец, като тренировките са всеки ден.


Как протича едно състезание?

Преди всеки мач минаваме през проверка на екипировката. След това се покланяме на съдиите и на противника си. Един мач се състои от 2 рунда, по 2 минути всеки. Целта на срещата е да се направят, колкото се може повече точки.

Миналата година беше на световното по таекуондо. Какви емоции изпита, как би описала състезанието и как протича подобен турнир?

Миналата година участвах в два по-големи форума: Европейско първенство в Италия и Световно в Пловдив. Участието в такъв вид състезание винаги поражда силни емоции, защото играеш за името на България. Завоювах 2 сребърни медала в отборните дисциплини форма и спаринг. На индивидуално спечелих една среща срещу Англия, но загубих мача за медал срещу световната шампионка от Северна Корея. На международни състезания винаги се създават приятелства с хора от други държави, особено ако сте играли един срещу друг. Страхът е неизменна част от всеки един мач, но примесен с адреналин, води до положителни резултати.


Мислиш ли да продължаваш да се занимаваш с таекуондо?

Бих продължила да се занимавам с таекуондо, но не и професионално, защото в момента Taekwondo ITF не е олимпийски спорт и не е алтернатива за сериозна реализация.


Здравейте! Казвам се Ивета Георгиева и съм на 17 години. Живея в град Перник и пиша за списанието. За себе си мога да кажа, че съм импулсивен и емоционален човек, който обича да експериментира с нови занимания. Прекарвам свободното си време в спортната зала, където тренирам волейбол вече пет години.

251 views