top of page

Да правиш нещата с любов!

Текст: Лили Атанасова


Любовта – това е най-съкровеното чувство, което всеки мечтае да изпита. Тя обаче не е само чувство на привързаност между двама души, между двама партньори. Любовта е сила, която те съживява; вдъхновение, което те мотивира. Неслучайно при срещата си с нея всеки става поет, защото тя е неизчерпаем източник на сила и знание. Тласка човека по пътя на осъзнаването на истинските ценности в живота. Днес обаче ще си говорим за една по-различна любов – любовта към това, което правиш.


Unsplash

Сигурно се питате: „Какво представлява това?“ Да правиш нещата с любов означава да вложиш цялата си енергия, за да постигнеш целта, която си си набелязал или просто това, което имаш да свършиш. Всички имаме ежедневни задължения като например да почистим, да сготвим, да си научим урока. Много често си намираме оправдания и само отлагаме във времето, оплакваме се колко тежък и несправедлив е животът. Вместо това можем да отворим сърцата си и да подходим с любов, да вложим старание, за да постигнем успех. А как може да стане това? Как да влагаме любов в това, което правим, когато ни е трудно и неприятно?


1. Помислете си за бъдещето: С какво се занимавате в момента? А с какво искате да се занимавате в бъдеще? Сега се опитайте да си се представите след 10 години. Ако не влагате любов, енергия и старание – няма да имате цел, ще вървите без посока и ще гледате да претупате задачите си надве – натри. Ще възприемате работата като едно ужасно задължение, което единствено ви товари. Ще ви бъде ли приятно ежедневно да мрънкате и да се оплаквате от живота? А на хората около вас? Отнасяйки се с любов, ще подходите по-сериозно, ще бъдете по-отговорни и по-дисциплинирани.


Unsplash

2. Мислете винаги за края – финалния резултат: Ако трябва да учите за изпит или просто да си научите урока, но изобщо нямате желание, помислете си за последиците – да се провалите ли искате? Не?! Казвате, че искате да завършите успешно гимназията и да продължите образованието си в мечтания университет. Ами тогава подходете със същата любов, с която силно желаете крайния резултат. Мислете винаги за края.


3. Дефинирайте проблема и намерете начин да направите неприятното приятно: Да кажем, че не обичате да гладите. Всеки път, когато се налага да гладите дрехите си, просто изпитвате отвращение. Намерете начин да направите тази дейност приятна. Пуснете си любимата ви музика например. Времето ще мине неусетно и изобщо няма да забележите, че сте свършили работата, а дори и повече. Така няма да се фокусирате върху самата „тежест“ на дейността, а ще я асоциирате с нещо приятно – като това да слушате музика. Но всичко е във вашето съзнание, разбира се!


Unsplash

4. Разнообразявайте. Недейте само да стоите пред учебника, мъчейки се да запомните наизуст това, което не разбирате, или пък да се ядосвате, че не успявате да вденете иглата, за да зашиете копчето на ризата. Дайте си малко почивка – колкото време ви е нужно, за да се отърсите от негативните мисли, които превземат ума ви и ви заблуждават, че не сте способни да се справите с това. Вие можете! Просто направете кратка пауза и продължете смело напред!


5. Можете да промените света на друг! Когато вие дадете от своята любов – без значение дали е в кулинарията, радвайки се, че изпробвате нова рецепта, или сте развълнувани да изперете новите си дрехи, за да ги облечете веднага, вие влияете на хората около себе си.


Unsplash

Вероятно сте чували, че храната е по-вкусна, когато е направена с любов. Така е и с всички други изкуства, хобита и дейности. Колкото повече старание влагате, толкова по-лесно ще постигнете целите си, а колкото повече любов вложите – толкова по-щастливи ще бъдете, накрая, когато постигнете успех. От вас зависи!


0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page