top of page

Да пишеш с душа: интервю с Мария Ефремова

Текст: Румяна Янкова


Изключително съм въодушевена, че днес имам възможността да интервюирам една талантлива писателка. Мария Ефремова не само ни вдъхновява чрез книгите си и кара света да изглежда по-цветен, но и ни подтиква да се замислим за истинските неща – изпитанията, пречките и предизвикателствата, които ни поднася съдбата. Разберете повече за нея в това интервю!

  • Разкажи ни малко повече за себе си.

-Здравейте! Винаги съм се радвала на този въпрос. Казвам се Мария, на 20 години съм. Уча „Психология“ в Софийския университет. През останалото време работя с деца и творя от душа. Определям себе си като мечтател, будител, човек изпълнен с любов към живота и неистово любопитство да научи всички ценности, които той ни предоставя.
  • Как дойде идеята за твоята книга „Думите зад думите“?

-Идеята да издам книга възникна още в ранна детска възраст. Тогава пишех за разни конкурси. Имах честта да работя с прекрасни преподаватели, които забелязаха потенциала ми. Постепенно започнах да печеля първо и второ място. Започнах да събирам всички мои любими текстове на едно място и накрая се получи една красива и пълна с позитивизъм книга. Тогава бях сигурна, че ще направя всичко, за да я издам. Мечтата ми отново се разбуди!

  • Какво е посланието ти, което отправяш към хората с втората си книга – „Комета“?

-„Комета“ за мен е най-истинското напомняне и осъзнаване на факта, че имаме нещо, наречено „живот“. Той ни е подарен и трябва да го живеем с любов и благодарност. Всеки знае това, но дали всеки го разбира и работи, за да постигне своя идеал? „Комета“ връща надеждата и кара хората да повярват – на първо място в себе си.

Кой е предпочитаният ти формат за писане – проза, поезия, роман?

В последно време се откривам повече в писане на поезия и романи.  • Кой е любимият ти автор?

-Не знам дали ще прозвучи странно, но нямам любим. Всеки път, когато чета или слушам някой автор, за момент той ми става любим. Хората сме изключителни създания и можем много да вземем един от друг. Всеки има на какво да те научи, стига да си достатъчно мъдър, за да се вслушаш.

  • Кой е предпочитаният ти жанр за четене?

-Романи, книги за личностно израстване, „История на Психологията“, стихосбирки.

С кой писател би искала да напишеш нещо съвместно?

Това ще бъде наистина прекрасно, ако един ден се сбъдне. Много бих искала да слея творчеството си с това на Мария Лалева. Истински художник на думи.

  • Какво искаш да постигнеш с твоите книги?

-Искам книгите ми да умеят да усмихват душите, но не повърхностно. С магия и нежност да сътворяват чудеса в съзнанието на хората, така както съм го създала в книгата. Искам на първо място те самите да откриват хората и да ги карат да се чувстват комфортно, докато се реят из думите.

  • Какво те мотивира, когато пишеш?

-Бих казала всичко, но ще е прекалено общо. Мотивират ме истинските чувства и преживявания. Когато усетя живот в нещата, ме вдъхновява да създам живот и чрез думите си.

И последен въпрос. Какъв житейски урок научи, по време на писането на своите книги?

Научих се, че късно не означава никога. Търпението е истинска сила. Трябва да имаш много от него, ако искаш да сбъднеш мечтата си. И най-вече, когато твориш, позволявай на душата ти да се намесва повече. Тя знае какво да сътвори и как да го направи, така че да прегръща и душите на читателите.  • И последен въпрос. Какъв житейски урок научи, по време на писането на своите книги?

-Научих се, че късно не означава никога. Търпението е истинска сила. Трябва да имаш много от него, ако искаш да сбъднеш мечтата си. И най-вече, когато твориш, позволявай на душата ти да се намесва повече. Тя знае какво да сътвори и как да го направи, така че да прегръща и душите на читателите.1 коментар

Последни публикации

Виж всички
bottom of page