top of page

Четири растения и символиката им

Текст: Иван Иванов


За нас хората и въобще за живите същества, растенията са едни от най-уникалните дарове на природата. Билките и цветята са неизменна част от живота ни и при тяхната липса той би бил невъзможен. Днес ще ви представя една малка част от целия им ареал.


Незабравка


Незабравката като ботанически представител е многогодишно нискорастящо тревисто растение. Цъфти през пролетта и цветовете му са най-често сини, но съществуват розови и бели. Може да се отглежда както в саксия, така и в градина.


Много са легендите, които са ни познати за това толкова нежно и красиво цвете. Една от тях гласи, че девойка се разхождала по бреговете на Дунава. Забелязала красиво цвете в реката. Тогава храбър рицар скочил във водата да го вземе, но тъй като течението било силно, той бил повлечен към морето. Успял обаче да хвърли на брега цветята. Последните му думи били: „Не ме забравяй“.


Друга легенда гласи, че на бойното поле при Валтеро, след битка поникват незабравки. Това цвете символизира вечния спомен за важните събития от живота ни.


Лавандула


Прованс, нощи в Италия в малка къщичка сред лавандулови полета – на това ни напомня най-често тази толкова полезна и красива билка. Като представител от ботаниката може да се определи по следния начин – лавандулата е едногодишно тревисто растение, полухраст или храст. Възможно е да се гледа в саксия на балкона, но е препоръчително да се отглежда като градинско растение. Цветовете преобладават в синия и лилавия спектър. Тя е ароматна и много полезна билка, която действа благоприятно на сърдечно-съдовата и нервната системи и общото укрепване на имунитета. При лош сън се препоръчва една чаша лавандулов чай. Той ще успокои ума ви и може да се отдадете на заслужена почивка.


Една от най-интересните легенди за тази билка е, че след раждането на Исус Христос, Дева Мария полага дрехите му върху лавандулов храст, който започва да цъфти и да ухае благоприятно. След това Богородица поставя собствените си дрехи там. Те се оцветяват в син цвят и затова тя толкова често бива изографисана в иконите със сини одежди. Поради тази причина също свързваме лавандулата с чистота и непорочност.


Бонсай


Всички сме чували този термин и сме виждали малките растения в елегантни саксии. Какво всъщност обаче представлява? – Бонсай е древно китайско изкуство на модели на умалени дървета. Малкият бонсай всъщност е модел на някое голямо дърво. Има три вида – пейзаж, гора и дръвче върху скала. Готовият бонсай се отглежда лесно, като дори някои видове не се поливат, а сами се хранят от влагата във въздуха.


Бонсай е символът на източната култура. Той е късче от Китай и Япония, което можем да притежаваме в домовете си. Той е символ на мъдрост и младост.


Мащерка


Това ароматно лилаво билково растение присъства във всички български домове. Като образец от ботаниката го определяме по следния начин: ароматно многогодишно тревисто растение и малки храсти, високи до 40 сантиметра, от семейство Устноцветни, растящо в Европа, Северна Америка и Азия.


Мащерката е билката на боговете. Множество са легендите, които народното творчество ѝ отделя. Една от тях гласи, че когато навремето е имало чуми или други епидемии от инфекциозни болести, нашите прабаби и дядовци горели мащерка в огньове, за да изгонят болестта.


Растенията са неизменна част от живота ни и когато ги познаваме по- добре, живеем по-пълноценно.


Източници:0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page