top of page

Аз и четенето - съвместими ли сме?

Актуализирано: 14.02.2022 г.

Текст: Христина Тодорова


Модерно е да се чете, казват. Пълно е с букстаграмъри, блогъри, влогъри, които не спират да говорят за книги, а при теб вдъхновението все не идва. Гледаш ги струпани в книжарницата, и книгите, и същите от гореизоброените същества, но не можеш да си избереш нищо за четене, а мисълта да се посветиш на роман от 300+ страници откровено те плаши. Спокойно, задръж паническата атака, защото като всеки проблем и този си има решение.

Снимка: Хриси (@hrisilandia)

Избери си тема

Със сигурност има нещо, което те вълнува, интересно ти е и би отделил за него момент от свободното си време – да рисуваш, да танцуваш, да пътуваш, да спортуваш, да гледаш сълзливи романтични филми или мега екшъни или пък искаш да знаеш повече за войната, религията, как живеят хората по света, какво е да си шеф готвач или рок музикант. Сега след като си се спрял на нещо конкретно (освен ако не ти се чете Древногръцка митология, защото там има всичко), потърси книга със сюжет, който включва въпросния елемент. Например, всички, които обичат да четат книги, много харесват да четат за герои, които обичат да четат книги. Толкова е просто.


Прояви чувство


Добре, това с темата може и да не се е получило, затова ще опитаме друго. Можеш ли да опишеш как се чувстваш напоследък? Дали си влюбен или пък наскоро си прекратил връзка, дали си в еуфория от предстоящо голямо събитие, или пък тъгуваш по миналото, изгубил си близък човек и т.н. Дали си удовлетворен от работата и искаш приятелски съвет, който още повече да те мотивира и вдъхнови, или хич не си харесваш работното място, но за да го смениш, пак ти трябва нещо такова надъхващо. Според чувството, на което си заложил, пускаш търсачката за книги. Ето ги първите резултати: обичаш адреналина, грабвай първия трилър; не вярваш достатъчно в себе си – взимай биография на някой успял човек и го използвай като пример; мъчно ти е за вкъщи – купи си готварска книга и си направи пудинг (или нещо сладко за хапване). Схващаш идеята.

"Ако книгата ти харесва, ще започнеш да мислиш за нея и през останалото време, постепенно ще увеличиш темпото и ще изпиташ онова несравнимо удоволствие, че си попаднал на вълнуваща история."


Заложи на препоръка

Така, първият и вторият съвет ти се виждат твърде сложни, пък и изискват време, с което ти не разполагаш. Тогава заложи на препоръка. Ако нямаш някой около теб, който обича да чете, направи бърз преглед на „Какво четеш“ – най-голямата група за четящи в социалните мрежи, разгледай какво чете някой блогър, за когото си чул; погледни класациите на книжарниците; провери име на автор, което често си срещал из медиите. И най-вече – попитай, не е срамно. Сподели, че си търсиш нещо интересно за четене и виж какво биха ти препоръчали.

Започни на дребно


Да предположим, че вече си се насочил към някакъв жанр и дори си посъбрал препоръки за заглавия. Не се изхвърляй с най-обемната книга, нито търси най-заплетения и конспиративен сюжет. Заложи на златната среда – сравнително популярен роман с увлекателна история и интересни герои. Започни да четеш пробно по 5-10 страници на ден – сутрин, докато си пиеш кафето, или вечерта преди лягане. Ако книгата ти харесва, ще започнеш да мислиш за нея и през останалото време, постепенно ще увеличиш темпото и ще изпиташ онова несравнимо удоволствие, че си попаднал на вълнуваща история.

Важно! Ако книгата не ти хареса, не губи време да я довършваш. Животът е твърде кратък, за да го прекараме в четене на скучни книги.

Симптоми на пристрастеност

Когато всички приказваха колко е хубаво и модерно да се чете, никой не спомена, че можеш да се пристрастиш. Ами то това си е същинска мания. Веднъж след като намериш нишата с книги, на които искаш да посветиш цялото си внимание ден и нощ, връщане назад няма. Ставаш хроничен читател, книгохолик, който не може да живее, без да прочете поне няколко страници на ден. Как може да се пристрастиш, питаш? Чети това, което сърцето ти иска. Не подхождай с предразсъдъци и бъди отворен за различни автори, жанрове, сюжети. Остави се да бъдеш изненадан и когато четеш, винаги търси плюсовете, преди да започнеш да отбелязваш минусите.

 

Казвам се Хриси, завършила съм журналистика и съм човекът, който стои зад книжния блог Hrisilandia. Обичам да чета и вярвам, че за всяка книга си има читател. Старая се да не бъда книжен сноб и да не подхождам с предразсъдъци към книгите. Едно от нещата, които най-много ми харесват покрай работата по блога, е възможността да срещам други книгохолици, с които да си обсъждаме интересни истории. От месец поддържам и онлайн Клуб на книгохолика, където всеки месец представям три (или повече) избрани от мен заглавия и след това ги обсъждаме с други читатели. Ако си търсиш нещо ново за четене, но не знаеш какво, винаги си добре дошъл при мен 😊


Instagram: @hrisilandia

Facebook: Hrisilandia

Goodreads: Hristina Todorova

0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page