top of page

Агата Кристи и нейните герои

Текст: Вяра Цветкова

„Измислям сюжетите за моите детективски романи, докато мия чинии. Толкова е досадно, че неволно те спохождат мисли за убийства.“

– Агата Кристи


Кралицата на криминалните романи, Агата Кристи, завладява сърцата и мислите на читателите от години. Тя е любимият ми автор, чиито книги и герои винаги успяват да ме спечелят напълно. Днес ще споделя с вас повече за нейния живот, как той влияе на кариерата ѝ и за нейните най-популярни герои, като се надявам това да ви убеди да се запознаете с нейното творчество (ако все още не сте го направили).


Michaël Bemelmans, CC BY-SA 4.0 httpscreativecommons.orglicensesby-sa4.0, via Wikimedia Commons

Агата Кристи е една от най-известните писателки на всички времена. Тя е родена през 1890 г. в малък град в Девън, Англия. Самата тя признава, че родното ѝ място е било вдъхновение за много от книгите и героите ѝ. Баща ѝ, Фредерик Милър, е американец, докато майка й, Клара, е родена в Бристол. Интересен факт е, че родителите ѝ всъщност са били първи братовчеди (без кръвна връзка обаче). Тя е третото и най-малко дете в семейството, въпреки че в известен смисъл тя е живяла като единствено дете, тъй като е била с около 10 години по-млада от своите брат и сестра. Баща ѝ умира, когато Агата е на единадесет, затова има много близка връзка с майка ѝ. Когато е била млада, е искала да бъде оперна певица. Тези мечти обаче бързо биват забравени, когато открива любовта си към писането. През 1914 г. се омъжва за Арчибалд Кристи – летец и военен герой. Те имат само едно дете, Розалинд, родено през 1919 г.


Agatha Christie plaque -Torre Abbey.jpg: Violetrigaderivative work: F l a n k e r, CC BY-SA 3.0 <http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/>, via Wikimedia Commons

1926-а година е тежка година за авторката – майка ѝ умира, а съпругът ѝ иска развод. Скоро след това тя изчезва за 10 дни. Някои спекулират, че това е бил начин да се донесе повече популярност на книгите ѝ, докато други казват, че е бил метод, чрез който да накаже съпруга си, който същевременно е бил заподозрян в убийството ѝ. Накрая тя бива намерена в хотел под името на любовницата на съпруга си и твърди, че има амнезия. Това изчезване никога не бива напълно обяснено и все още е мистерия за хилядите ѝ почитатели.


След това, през 1930 г., Агата Кристи се омъжва за сър Макс Малоуан, който е археолог. Той е с 14 години по-млад от нея, а бракът им се оказва щастлив. Като част от работата му те получават възможността да пътуват из Африка и Близкия изток. Това оказа голямо влияние върху по-късните ѝ книги. Заради приноса си към литературата, тя е обявена за Дама на Британската империя през 1971 г. Тя умира малко след това, на 12 януари 1976 г. в Уолингфорд, Оксфордшир.Агата Кристи е петият най-продаван автор на всички времена. Написала е 66 криминални романа. Въпреки че е била и все още е мишена на много критици, нейното творчество има много защитници. Някои я описват като „писател на ясна и завладяваща проза, нежен (и понякога лукав) социален критик и майстор на този елемент, толкова важен за разказването на истории – сюжет“. Премиерът Клемент Атли казва: „Аз (...) се радвам (...) на способността й да пази тайна, докато не е готова да я разкрие“.


В първия ѝ роман, „Аферата в Стайлс“, публикуван през 1920 г., читателите за първи път се запознават с нейния най-известен детектив – Еркюл Поаро. През 1926 г. тя написва книгата, която я прави известна – ,,Убийството на Роджър Акройд”. Въпреки популярността си, романът получава много смесени отзиви – някои казват, че е „най-добрият трилър за всички времена“, докато други твърдят, че книгата е „безвкусна и тъжна“. 50-те години на двадесети век са най-силният ѝ творчески период. Тогава тя пише повечето от известните си книги, като към края на кариерата си започва да пише романи, които приличат повече на трилъри, отколкото на мистерии. Самата тя смята „Мистерията в Синия експрес“ за най-лошата си книга.


Jour, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Нека сега ви разкажа за някои от най-популярните ѝ герои.


Еркюл Поаро

Еркюл Поаро е може би най-известният персонаж на Агата Кристи. Той е белгиец, бивш полицай, превърнал се в частен детектив. Поаро и известният му партньор, капитан Хейстингс, имат много общо с Шерлок Холмс и д-р Уотсън.


Поаро е известен с обичта си към симетрията, чистотата и реда. Според него най-добрият начин за решаване на проблеми е човек да използва своите „сиви клетки“. Той често употребява френски думи, когато говори на английски, особено когато е ядосан или се опитва да изглежда като наивен чужденец (той вярва, че хората са по-склонни да му кажат истината или да говорят с него, ако играе ролята на ,,невежия чужденец”). Поаро не обича да споделя своите идеи и наблюдения до самия край на разследването, освен ако няма причина да го направи.Ето едно описание на Поаро от името на капитан Хейстингс:


„Поаро беше дребно човече с необикновена външност. Едва ли беше по-висок от метър и шестдесет, но в осанката му имаше силно изявено достойнство. Главата му наподобяваше яйце и той винаги я накланяше на една страна. Имаше сиви мустаци, които носеше по военному. Спретнатостта на дрехите му беше просто невероятна. Струва ми се, че една прашинка би му причинила повече болка, отколкото огнестрелна рана. При все това този чудат наконтен човечец, който, със съжаление забелязах, сега накуцваше, навремето се е славел като един от най-почитаните служителя на белгийската полиция. Детективският му нюх е бил толкова непогрешим, че благодарение на него той бе постигал невероятни успеха, разкривайки най-заплетените случаи на своето време."

– от “Аферата в Стайлс”


Капитан Хейстингс

Първата среща на Хейстингс и Поаро е по времето, когато най-известният персонаж на Кристи все още е бил в полицията (тоест много преди историята от първата книга на авторката). Според знаменития детектив, Хейстингс е доста посредствен и не особено интелигентен, но пък затова понякога изключително полезен. Той е един от най-добрите приятели на Поаро и негов партньор в разкриването на престъпления. Участва в няколко от книгите на Кристи, като е разказвач в повечето от тях.Томи и Тапънс

Томи и Тапънс са семейна двойка, която започва да разследва престъпления, защото се нуждаe от пари, но в крайна сметка се оказва, че всъщност са добри в тази работа. Първата книга, в която се появяват, е „Тайният противник“. Тапънс е доста импулсивна като човек, докато Томи обикновено е този, който се придържа към истината. Стилът им на работа е по-спокоен и несериозен, в контраст с този на Поаро.


Ариадни Оливър

Ариадна Оливър е успешна писателка на детективски романи и добър приятел на Поаро. Тя вярва в интуицията и обича ябълките. Най-известният ѝ детектив е финландецът Свен Херсон (за когото тя неведнъж казва, че се разкайва, че не го е направила българин, защото според нея българите не четат книгите ѝ и няма да посочват грешките и недостатъците в героя ѝ). Тя се появява в 7 от романите на Агата Кристи.


Мис Марпъл

Мис Марпъл е възрастна дама, която живее в селото Сейнт Мери Мийд. Първата книга, в която тя е главен детектив, е „Убийство в дома на свещеника”. Тя изглежда като типичната възрастна английска дама, но всъщност има остър ум, който ѝ помага да разгадае мистериите в Сейнт Мери Мийд. Тя обикновено знае какво се случва в селото във всеки един момент. Появява се в 12 от книгите на Кристи.


Аз съм огромен фен на творчеството ѝ и наистина ви препоръчвам ако никога досега не сте чели нейни романи, да отделите време и да го направите.

Източници:


  • Britannica, The Editors of Encyclopaedia. “Agatha Christie.” Encyclopædia Britannica, Encyclopædia Britannica, Inc., 11 Sept. 2018, www.britannica.com/biography/Agatha-Christie.

  • Bourgoin, Suzanne Michele, and Paula K. Byers. Encyclopedia of World Biography. 2nd ed., vol. 4, Gale, 1998.

  • Kunitz, Stanley J., and Howard Haycraft. Twentieth Century Authors. Vol. 1, Wilson, 1973.

  • Stade, George. British Writers. Vol. 2, C. Scribners Sons, 1992.

  • Кристи, Агата. Аферата в Стайлс. Ера, 2020. Стр. 37-38.


0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page