top of page

8 непокътнати места по света, които си заслужава да посетим

Текст: Вяра Цветкова


Париж, Лондон, Ню Йорк, Дубай, Токио - това са красиви градове, които със сигурност са заслужили славата си със своята история и култура. Те са и популярни дестинации за пътуване, което означава, че са винаги пълни с хора, всеки от които е оставил по някакъв начин там отпечатъка си.


Земята обаче е наистина голяма. Все още има доста неизвестни и непокътнати места по света, които са останали встрани от потока пътуващи хора. В следващите редове ще ви разкажа за някои от тях.


Водопадът Хонокохау, Мауи


Този водопад се намира в Западните планини на Мауи, които могат да бъдат разглеждани само с хеликоптер. Висок е 341 метра (най-високият на острова) и се намира в средата на най-зелените части на веригата планини.


Скалните острови, Палау

Rock islands of Palau, Mark Kenworthy, via Flickr

Това са около 300 острова, разположени в рамките на 32 км в Южната лагуна на Палау. Те са част от списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Водите около тях са кристално чисти, рядко има туристи и водата е пълна с интересни животни.Дюна 7, Намибия

Dune 7, Namibia, Domenico Convertini, via Flickr

Пустинята Намиб е една от най-старите пустини в света, но през нея преминават много малко пътища. Дюна 7 е най-голямата от многото красиви подобни пясъчни образувания в пустинята.


Национален парк Цинги де Бемараха, Мадагаскар

Tsingy Madagascar, Ralph Kränzlein, via Flickr

Името на този, защитен от ЮНЕСКО национален парк, в превод означава ‘където човек може да ходи само на пръсти’. Заради необичайната геоморфология на мястото, в него има много ендемити (биологични видове, които се срещат само в определен регион).


Пещерата Шондонг, Виетнам

Son Doong, Carsten Peter, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

Тази пещера е една от най-големите в света. Затова е странно, че е била открита чак през 2009-2010 година. В нея тече река и има джунгла. Намира се в Централен Виетнам, близо до границата с Лаос.


Гренландия

Jensbn, CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Гренландия е най-големият остров на земята. Въпреки това той е почти недокоснат от външни хора, което се дължи както на изолацията му, така и на климата. Островът е перфектна дестинация за любителите на дивата природа и отдалечените от хората места.


Остров Фула, Шотландия

Foula Dr Julian Paren, CC BY-SA 2.0 via Wikimedia Commons

Този остров е част от Шетландските острови на север от Шотландия и е дом на по-малко от 40 души. Островът е пълен и с различни застрашени животни, които са защитени от местните власти. Най-бързият начин да се стигне до главните Шетландски острови е чрез дневен ферибот.


Водопадът Ла Фортуна, Коста Рика

La Fortuna, Domenico Convertini, Flickr

Това е един изключително красив водопад в Централна Коста Рика. Името му идва от близко до него селище. Водопадът е в основата на забранения за изкачване от туристи вулкан – Чато.Източници:

- 15 Unexplored Corners of the Earth. Mentalfloss.com

- These are the most beautiful untouched places on Earth. Contiki.com

- 12 of the world's most unexplored places. Insider.com


 


Текстът на Вяра ще откриете и в брой #8 на WE MATTER, с основна тема "Приключение". За да откриете още вдъхновение и позитивна енергия за лятото, можете да го изтеглите или да го разгледате тук.

0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page