top of page

5 начина за по-лесно учене

Актуализирано: 21.09.2022 г.

Текст: Лили Атанасова


Ученето на уроците по учебните предмети може да бъде както интересно, така и доста отегчително и изморително особено когато ученикът не разбира материала и се опитва да назубри отделни параграфи. В днешната статия ще ви споделя 5 начина как да учите по-лесно и да запомняте по-бързо.


1. Мисловни карти

Мисловните карти са визуална форма на бележки. Те изобразяват връзката между отделни концепции и идеи и предават много информация чрез малко думи. За да създадете свои мисловни карти, използвайте големи листове хартия A3/A4, за да можете да вмъкнете всички компоненти. Запишете ключова дума от темата на урока в средата на листа, а оттам начертайте „пътеките“ към отделните точки и подточки на урока. Поставяйте най-важните термини в близост до заглавието, а не толкова съществените подробности – по-далеч. Целта е да се получи нещо като дърво с разклонения, но в случая началната дума в средата е вашият корен на мисловната карта. По желание можете да използвате цветни маркери, символи или рисунки.

Накрая трябва да се получи нещо като това:
2. Маркиране на текст

Знам. Звучи така сякаш всеки знае да прилага това при ученето. Истината обаче е съвсем друга – много ученици и студенти използват маркери за подчертаване на най-важното от уроците, но малцина са тези, които наистина знаят как да ги използват правилно и кое е най-важното.


За да не ви се налага да пишете дълъг план на урока и да си губите времето, използвайте цветни маркери и подчертавайте директно в учебника. Това е много по-бързо, по-лесно и по-ефективно. Ако ви се наложи да прегледате дадена тема по-задълбочено, маркерите автоматично ще насочат вниманието ви към най-важните неща.


Проблемът при маркирането се свежда до това кое е важно и колко от текста да маркирате. Разбира се, очевидно е, че сами ще трябва да прецените кое е най-важното от цялата информация. Естествено, ако знанията ви по темата са ограничени, ще маркирате малко повече. Препоръчително е да маркирате около 20% от целия текст. Когато маркирате даден текст, запитайте се: Това важно ли е? Защо е важно?


Преди да започнете да маркирате какъвто и да било текст, прочетете целия урок или страница, за да добиете представа за темата и ключовите понятия. В противен случай рискувате да маркирате твърде много текст и дори ненужна информация.3. Визуализация

Човешкият мозък помни много по-добре образи вместо думи. Ако искате да запомните нещо, което да остане в дългосрочната ви памет, то използвайте метода на визуализацията. Какво трябва да направите ли? Изяснете какво точно искате да запомните – дали е някое ново понятие, година на събитие по история или пък нова дума на чужд език. След това го обобщете в списък от ключови думи. Създайте си образ, който да изниква в съзнанието ви всеки път при споменаване на думата или конкретния термин. За да го запомните по-ефективно, е нужно визуализацията да включва взаимодействие на елементите, движение и дори щипка откаченост.


Например опитвате се да запомните английската дума apple, която значи „ябълка“. Представете си едно дърво и че под дървото седи Исак Нютон – откривателят на гравитацията. Ябълката пада върху главата му, след това в ръцете му и се превръща в една огромна топка за футбол във формата на ябълка. Исак Нютон започва да я рита и да играе футбол. Звучи откачено нали? Ето така чрез визуализацията човешкият мозък може да запомня бързо думи и различни понятия.


Важно е да се отбележи, че всеки образ е строго индивидуален. Вие сами визуализирайте това, което искате да запомните. Първият образ, който изникне в съзнанието ви за конкретна дума, ще бъде най-дълготраен в паметта ви.4. Асоциация

Това е един от най-простите методи за запомняне на информация. При асоциацията оприличавате това, което искате да запомните, на нещо друго, което ви е познато. Например много често учениците бъркат разликата между изпъкнала и вдлъбната функция по математика. Един по-лесен начин за запомняне е да си представят, че вдлъбнатата функция прилича на входа на пещера. Разбира се, има още много примери за асоциация – важното е да намерим връзка с нещо, което вече знаем.


5. Локусов метод

Може би сте чували за този метод за запомняне на информация, а може би не…Той е на около 2500 г. и е бил използван в Древна Гърция за припомняне на съдържанието на речите.


При локусовия метод запомнянето на нова информация става чрез използване на вече познати места – улици, сгради и въобще локации, съществуващи в дългосрочната ви памет. Новата информация се складира там под формата на образи. За да запомните дадено нещо, е нужно да си представите как извървявате пътя, минавайки през тези места, на всяко от което има образ на част от информацията.


Например нека да предположим, че искате да запомните петте елемента от Периодичната система – водород, хелий, литий, берилий и бор. За да ги запомните в тази последователност, представете си, че минавате през отделни стаи в дома ви. Първо, представете си как минавате през главния вход, където виждате един пожарен кран – той ви символизира водорода, защото, както знаем, водородът e лесно запалим газ. След това влизате във всекидневната ви, където забелязвате как един балон с хелий лети към тавана. В случая балонът е образ на елемента хелий, тъй като е изпълнен с него. По този начин за всеки елемент създавате образ в съзнанието си и много по-лесно ще запомните правилната последователност.Използването на тези методи ще улесни ежедневието ви и ще увеличи скоростта, с която запомняте информация. А за да е по-ефективно ученето и да не се отегчавате само с един метод, можете да ги редувате. Най-добрият начин да учите е просто да превърнете ученето от скучен в забавен процес.Източници:


Улаф Шеве (2021), „Супер ученик“


0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page