top of page

5 качества, които притежава младият лидер

Актуализирано: 14.02.2022 г.

Текст: Кристина Михова


Няма точна формула, която да последваме, за да станем добри лидери. Всеки такъв има различен подход, но ако трябва да отбележим 5 качества, които ще помогнат на теб да разбереш до каква степен ти се отдава лидерството, според нас това биха били те:


Комуникативност

За да работи един екип като ,,добре смазана машина”, между членовете постоянно трябва да има комуникация. Лидерът, освен на обединител, играе ролята на човека, който винаги е в течение със случващото се. Той е връзката между всички, което означава, че комуникационните му умения трябва да са на ниво.


Подкачествата на общителния млад лидер са увереността и умението да изслушва. Чрез първото доверието на останалите се печели по-лесно, заради сигурността която излъчваме. Помага ни да сме категорични в това което искаме, което ни прави по-решителни. Всеки би предпочел уверения лидер пред колебливия, нали? Относно второто, общуването е като игра на топка – тя е ту в единия, ту в другия. С други думи колкото е важно говоренето, толкова е и изслушването.


Най-ефективният начин за надграждане е практиката. Чрез нея притеснението намалява, а мисълта започва да тече по-гладко.


Докажи, че общуването ти се отдава: ● В нов град се ориентирай не с GPS, а само по насоките на местните. ● Предразположи по-мълчалив приятел да ти разкаже повече за себе си. „С питане до Цариград се стига.“Организация

Оправяш ли леглото си всяка сутрин? А подреждаш ли прилежно бюрото си? Ако да, значи организацията е по твоята част. Добрата такава стои в основата на всеки успешен проект. Без нея, настъпва хаос. Чрез добро планиране предотвратяването на нежелани проблеми е по-сигурно, а постигането на крайната цел – по-бързо.


Не е лесно да подредиш живота си от днес за утре, но от полза ще бъде, ако опиташ да бъдеш по- самостоятелен, поемаш инициативи и организираш времето си. Ако в личен план станеш по-подреден, значи допринасяш за подобряването на организационните ти лидерски умения.


Призови лидера в себе си: ● Заеми се с организацията на следващото ти пътуване. ● Записвай предстоящите ти задачи в планер. „Нахалост труд, когато няма ред“


Оптимизъм

В много филми сме виждали как героите срещат препятствия по пътя към щастливия край. В момента, в който отчаянието започне да надделява обаче, се появява оптимистичен персонаж, с чиято помощ останалите връщат вярата си и продължават да се борят.


Позитивната нагласа е значително лидерско качество, защото подтиква към това да не се предаваме въпреки трудностите. Вярата в успеха прави постигането му по-лесно.

Например чрез повтарянето на фрази като „Мога!“, „Знам!“, „Ще успея” се съсредоточаваш повече върху крайната цел и мислите за какво евентуално би се объркало не те разсейват.


За повдигане на духа: ● Научи текста на някоя весела песен, за да я припяваш в трудни моменти. ●Разнообрази маршрута до училище, заменяйки вървенето с нещо друго (напр. подскачане или танцова стъпка). „Който пее, зло не мисли.“

Екипна работа

Както вече споменахме, лидерската позиция е доста социална. Екипните умения на членовете трябва да са добри. Работата в екип отличава обикновения колектив от сплотен отбор. В него всеки е готов да изслуша, разбере и помогне. От една страна, работата в екип обединява дотук изброените качества, а от друга – човек може да ги притежава и все пак да не е добър отборен играч.


Ако обичаш да помагаш и предпочиташ работата с хора пред самостоятелната, имаш потенциала да бъдеш прекрасен, сплотяващ колектива лидер.


Ето и предизвикателствата:

● Пробвай нов отборен спорт.

●При следващия групов проект, организирай тиймбилдинг преди започване на работата.

„Сговорна дружина планина повдига.“Дейност

Плановете не се осъществят, без предприемането на нужните действия, също както обещанията не се изпълняват, ако не оставаме верни на думата си. Това качество изисква най-много смелост и усилия, за да се овладее, но е ключово за постигане на каквито и да е резултати.


След като си прочел дотук, чрез изпълняване на предизвикателствата ще докажеш на себе си, че действаш, работейки по усъвършенстването на лидерските ти умения. Сигурно знаеш за стотици личности, променили историята с делата си. Всичко започва с идея, която след много работа се превръща в реалност (готино ще е да почерпиш вдъхновение от историите на представените в броя лидери или останалите статии по темата).


Предизвикателството тук е едно: ● Избери идея, която имаш, обсъди я, планирай осъществяването ѝ, повярвай в успеха ѝ и с помощта на добър екип, започнете работа по нея. Не забравяй, ти си лидерът! „Докато не хвърлиш в нивата, не никне.“

Да запретваме ръкави...


 

Текстът на Криси можете да го откриете в брой 9 на списанието с тема „Лидерство“. Можете да го изтеглите тук.

0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page