top of page

4 любими настолни игри

Автор: Вяра Цветкова

Нека оставим за малко телефоните, компютрите, таблетите и да се съберем със семейството, приятелите, съучениците си за една вечер с настолни игри!Настолните игри са страхотен начин за забавление и социализация, защото могат да се играят с различен брой хора и са подходящи за различни възрастови групи. Скрабъл и Монополи са тези от тях, за които повечето хора обикновено се сещат, тъй като са доста популярни. Съществуват обаче стотици настолни игри и днес ще ви препоръчам четири от моите любими такива.


КатанКатан е любимата игра на моето семейство. В нея, ние влизаме в ролята на заселници на остров Катан и целта ни е да събираме ресурси, с които да строим селища и пътища. Целта на играта е първи да стигнем до 10 точки, като точките се печелят от неща като строителство на селища (1 точка), градове (2 точки) или притежанието на най-дългата улица (2 точки). Играта има и различни разширения, които разнообразяват нещата. Моето любимо разширение към Катан е Мореплаватели, чрез което се добавят още два острова на полето, и освен улици, се строят и кораби.


DixitДиксит е сравнително популярна семейна игра, защото е подходяща и за по-малки деца. Целта е да събираме точки, като разгадаваме асоциациите на хората с различни картинки. Рисунките в тази настолна игра са много красиви. Тук също има много възможности за разширение, което в един момент става необходимо, защото картите свършват и често не можем да измислим нови и интересни асоциации към същите картинки.


Кодови имена


Снимка: Wikimedia Commons

Кодови имена е интересна игра, която изисква известна доза креативност и мислене. Хубавото при нея е, че може да се играе както от 2-ма, така и от повече души. Има много комбинации и карти, така че много рядко може да се повтори някоя асоциация. Самата игра не е много подходяща за малки деца, но тийнейджърите и възрастните ще ѝ се насладят.


Avalon


Играли ли сте Мафия или Върколак? Както при тях, тази игра съдържа различни роли (“добри” и “лоши”) и изисква да можем да лъжем и да използваме логиката си. Всеки отбор се опитва да победи. Отборът на “Добрите”, водени от Мерлин, трябва да остане скрит и да оцелее в края, а отборът на “Лошите”, водени от Мордред, е нужно да остане скрит от Мерлин. Тази игра може да се играе от между 5 и 10 души, но аз лично смятам, че е по-забавно с възможно най-много хора.


Това е моят списък с препоръки. Настолните игри могат да бъдат скъпи, но според мен си струват инвестицията, особено ако намерите подходящите игри за вашия кръг хора. Забавлявайте се и се чувствайте като деца!


0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page