top of page

10 начина да помогнем на Земята

Текст: Моника Ангелова


Земята е нашият дом и единствената планета в Слънчевата система, която ни предлага условия за развитие на живот в нея. Независимо дали ще се опитваме да създадем такъв и на другите планети, тя си остава единствена по рода си. Във връзка с 22 април – „Денят на Земята”, съм решила да ви представя 10 начина как да помогнем на планетата си.


1. Да пестим вода

Всички знаем, че водата е от жизнено значение за оцеляването ни, но от време на време я приемаме за даденост. Ако започнем да спираме кранчето, докато мием зъбите си, или насапунисваме ръцете си, ще успеем да спестим повече вода. Вземането на душ, вместо вана, също ни помага да имаме по-малък воден разход.


2. Избягване използването на пластмаса

В днешно време пластмасата е един от основните замърсители на океаните и околната среда. Нейното разграждане отнема хиляди години. Алтернативите на пазара стават все повече и повече и е добре да се възползваме от тях. Стъклените бутилки за вода, хартиените сламки и мрежичките за плодове и зеленчуци са по-полезни, както за планетата, така и за нашето собствено здраве.


3. Посаждане на дърво

Известната поговорка, че всеки човек трябва да засади дърво, е прекрасна помощ за Земята. Дърветата са белите дробове на планетата ни и трябва да се грижим за тях. За жалост те започват да намаляват с все по-бързи темпове.


4. Енергоспестяване

Изключването на компютъра и другите устройства вкъщи и използването на енергоспестяващи крушки може да помогне, както на домакинството ни, така и на околната среда.


5. Намаляване на консумацията на месо

Разбира се, всеки има право да избира какъв да бъде неговият режим на хранене. Но за обработката на месото са необходими изключително много литри вода. Опитайте се да бъдете вегетарианец за един ден и вижте как ще се чувствате. Плодовете и зеленчуците са ваши приятели, както и на планетата.


6. Рециклиране

Разделянето на хартията, пластмасата и стъклото е едно от най-помощните средства за планетата. От едно, вече използвано, нещо да се получи нещо друго – напълно ново, е един прекрасно измислен метод за подпомагане на Земята.


7. Пазаруване от магазини за втора употреба

Много хора са с мисленето, че дрехите от подобни магазини са мръсни или носят някаква “лоша” енергия със себе си, но това далеч не е така. Дрехите там претърпяват сериозен контрол и дезинфекции, преди да бъдат пуснати в продажба. А пазаруването от такива магазини е плюс, както за природата, така и за бюджета ни.


8. Преосмисляне на начините си на транспорт

Автомобилите са един от най-големите замърсители на въздуха, които познаваме. Когато времето е хубаво, можем да предпочетем колелото или разходка пеш. В случай че разстоянието е дълго, бихме могли да се качим на градски транспорт. Ако все пак желаем да пътуваме с кола, може да вземем някого със себе си.


9. Изхвърляне на стари електроуреди и батерии на правилните места

Токсините, които се отделят при изхвърляне на батерии и електроуреди, са огромни. Трябва да се научим къде и как да бъдат изхвърлени те, за да се намали възможно най-много отделянето на токсични вещества.


10. Намаляване на пътуването със самолети

Пътуването със самолет е едно невероятно преживяване, но за жалост тези апарати отделят въглероден диоксид във въздуха, който спомага за глобалното затопляне и климатичните промени. Намаляването на пътуването с този вид транспорт би могло да помогне много на околната среда.


Честит Ден на Земята, грижете се за нея!


Източници:


1. Игнатова, Д (2020). „10 лесни начина да опазим околната среда“. 10te.bg. Посетено на :7.04.2022г.

2. „14 лесни начина да помогнете за опазването на околната среда“ (2016). Expert.bg. Посетено на: 7.04.2022г.

0 коментара

Последни публикации

Виж всички