top of page

10 книги, които да ни направят по-екосъобразни

Актуализирано: 6.05.2022 г.

Текст и снимки: Анна-Мария


Независимо дали осмисляме климатичните промени, или като щраусите зариваме глави в земята, където нито замърсяване, нито глобално затопляне могат да ни застигнат, има явни признаци, че нещата около нас не са съвсем в ред. Липсата на грижи към природата е равносилно на това да занемарим с години собствената си къща. Някога ще осъзнаем, че домът ни е препълнен с излишни вещи, които никъде не можем да денем, а купчините непрани дрехи са нападнати от всевъзможни животинки. Тогава ще разберем, че така не става. Само че домът е свещено място и се грижим за него, нали? Тогава защо е станало нормално да унищожаваме и замърсяваме околните пространства?


Нездравословното местообитание е сред основните причини за лесно разпространение на зарази. И не само това – замърсяването води до множество хронични заболявания. Това са част от последиците върху човека, а случващото се с флората и фауната е още по-страшно. Докато ние се питаме ще изчезне ли човечеството, някои видове животни и растения тихомълком са унищожени безвъзвратно.Да не кажете обаче, че съм негативна, надежда има, а подобряването на живота на планетата е в нашите ръце. Днес сме се разпрострели из всяко кътче на планетата и е наш дълг да опазваме и да мислим за идните поколения и какво ще остане за тях.


За да живеем по-природосъобразно, разбира се, си трябва и малко обучение. За целта подбрах 10 (+1) полезни книги, които да дадат идеи за по-екосъобразен живот.


Нехудожествена литература


“Живот с нулев отпадък в България”, Блажка ДимитроваКнигата е отличен старт за всеки, стремящ се към по-природосъобразен начин на живот. Няма нужда да си поставяме грандиозни цели и веднага да скачаме към нулевия отпадък. Но можем постепенно да намаляваме потреблението си и да използваме вещи за многократна употреба – метални канчета или бутилки, текстилни торбички за пазар, рециклирана хартия и т.н.


Блажка Димитрова дава разнообразни примери от собственото си ежедневие и доказва, че е възможно да приучим околните към екоживота.


“Малка книжка за рециклирането”, Aware Animals


Като е казано малка, представяйте си наистина малка книжка от десетина страници. В скромния обем обаче се побират основните принципи на живота с минимален отпадък. Тук се говори за рециклиране, преизползване и компостиране по възможно най-достъпния начин, а прекрасните илюстрации на Мира Петрова показват нагледно как да се отнасяме с уважение към околната среда.Книжката е достъпна онлайн на няколко езика.


“Градове за хората”


Още с първите си страници книгата ме увлече в идеята за по-човеколюбиви, по-достъпни и по-зелени градове. Здравословна среда на обитание, която позволява ежедневни социални контакти и дейности на открито – това е ясната цел, към която би трябвало да се стремим.


“Малка северна сага”, Йордан РадичковСлед знаменитата визита на Радичков в Сибир, авторът е поканен и в Швеция. Именно в пътеписа си, посветен на тази северна и уж неприветлива страна, се разкриват силно идеите на писателя за значението на природата и за взаимодействието ѝ с човека. Ние сме малка част от цялото и не бива да го забравяме.


“Разходка в гората”, Бил БрайсънБил Брайсън е любимият ми автор на пътеписи, затова намира почетно място и в този списък. Американският писател живее дълги години в Англия, но по-късно решава да даде шанс и на родната си Америка. Така в една от целите му се превръща преходът през известната Апалачинска пътека, преминаваща през четиринадесет щата в североизточната част на САЩ. Сериозният преход не само кара Брайсън да се замисли за здравето и спортната си форма, но и да разкаже впечатленията си за природата и за отношението на хората към нея.


Художествена литература


“Ние сме животните”, Делян МомчиловТова е една от най-въздействащите книги за животни, които съм чела. Тънкото томче включва няколко разказа, представящи истинските истории на различни животинки – кучето спасител Бари от прохода „Голям св. Бернар“ в Алпите; смелата котка Скарлет, която не се бои от огъня, за да спаси децата си; прасетата Буч и Сънданс, извоювали свободата си; слонът Джъмбо, който весели хиляди хора на два континента, и много др.Илюстрациите на Стен Дамянов допринасят за запознанството ни с четириногите смелчаци и превръщат книгата в задължително четиво за малки и големи.


“Зелени разкази (ама наистина)”


Всеки от разказите в антологията разтърсва читателя посвоему. Повечето от историите са с толкова силни екологични послания, че със сигурност дълго ще разсъждавам върху тях. Природата е ту красива, ту тъжна и предадена, а понякога силно наранена и осакатена. Символите са така ярки, че няма да съжалявате, ако прочетете книгата.


“Коледари срещу хали” (Приключение в Долната Земя, #1)


По Коледа Калинка и Лъчко попадат в Долната земя, където трябва да се справят с надвиснала опасност. Някой е решил да притесни халите и то точно в периода им на роене. Но халите са основният източник на енергия за долноземците и никой не бива да злоупотребява с това.“Коледари срещу хали” може и да набляга на фолклорните мотиви, но в романа ясно си личи екологичната нишка. Самата Елена Павлова пише в послеслова си, че е редактирала доста, за да не прозвучи твърде крайно или назидателно. Въпреки промените, сами ще се уверите, че темата за халите, енергийните източници и опазването на природата е много важна част от историята.


“Изтръгнати от корен”, Наоми Новик


Историята на Агнешка и Змея (който всъщност е магьосник и никак няма за цел да отвлича невинни девойки) е интерпретация на класиката “Красавицата и Звяра”. Само че тук врагът е мрачен и хитър, силен и изпълнен с древна магия. Врагът е Леса – гората, която настъпва бавно, но сигурно към човешките селища, за да си отмъсти за стари прегрешения на хората. Когато нараняваме природата, тя е готова на всичко, за да се защити.Много силен роман на Новик и горещо ви го препоръчвам не само заради екотемата, но и като отлично фентъзи.


“Шепа врани”, Джоан Харис


И като стана дума за фентъзи, завършвам списъка с един ексцентричен и доста оригинален роман на Джоан Харис. Писателката отново преплита фолклор, но този път природата и културата на града са противопоставени.Романът проследява смяната на сезоните и кръговрата на живота през погледа на едно диво безименно момиче, което се влюбва в млад господар от света на Хората. Борейки се между чувствата си и истинската си същност, девойката осмисля природата – доскорошния си дом, по нов начин.


Бонус за малките читатели:

“Къде отива боклукът? Отпадъци, рециклиране и грижа за нашата планета”, Джес Френч


Джес Френч е природозащитничка и ветеринар, а в книгата си разказва за тревожните факти за нарушеното екологично равновесие и как да действаме в посока по-устойчиво развитие.Някои от темите, които засяга, са:

* Как домът ни да бъде помощник в опазването на планетата?

* Как да измайсторим полезни вещи от разнообразни вехтории?

* С какво да заместим пластмасовите предмети в ежедневието си?

* Какви организации, инициативи и кампании помагат на околната среда и как можем да участваме в тях?За Четатон на бъдещето 2022 (18 април-10 май)

Ако темите за устойчивото развитие на хората и планетата ни са ви интересни, включете се в Четатон на бъдещето. Инициативата е специално посветена на опазването и екологията, а тази година и на здравето. Включва седем читателски предизвикателства, които можете да изпълните където и по света да се намирате, а после да споделите с останалите участници впечатленията си от прочетеното.


Повече за правилатта: https://fb.me/e/1FC8q9TQC


В допълнение към Четатон на бъдещето с Наталия Николова от “Академия за рециклиращо изкуство” ви каним да размените книги - на място на ул. “Хаджи Стамат Сидеров” 32, гр. Варна, или онлайн, и да дадете нов шанс на четивата, за които вече нямате пространство у дома или пък няма да препрочитате. Включете се в Размяна на книги до 10 май: https://fb.me/e/oHCnFRltM


 

За мен


Сигурно ще прозвучи банално, но аз от малка си знаех каква ще стана, когато порасна. Обичам изкуствата и философията. Обичам и математиката. Възхищавам се на хората, които разсъждават логично без да губят от креативността си. Обичам и книгите - те носят цялата мъдрост на света, скрита, закодирана и в очакване да се разкрие отново с цялата си красота. След всичко това май вече е ясно каква съм станала - избрах да се занимавам с архитектура и дизайн, където има от всичко по много.


Знаете ли обаче какво се оказа? Че архитектите не са чак толкова четящи, колкото очаквах. Влизаш ти с желание да си говориш с всеки за естетика, психология (нали все пак се обитават пустите му сгради!) или супер иновации, а заинтересованите се броят на пръстите на двете ръце.