top of page
  • Снимка на автораsonyabatova

10 детски книги, които си спомняме от детството

Текст: Соня Батова


Връщайки се назад във времето, всеки човек си спомня за своето детство, изпълнено с безгрижни игри навън, много веселие и доза пакости. Този спомен за освободеност и непринуда кара хората да тъгуват за своето минало като деца, когато почти всичко е било позволено, или пък в редките случаи, когато е било забранено, се е стигало до поредица от сълзи, които в крайна сметка са принуждавали възрастните да угодят на желанията на детето си. Голяма част от забавлението през този период са детските приказки и книжки, които остават в съзнанието на вече порастналите деца, които често се припознават в своя любим герой.


В тази статия ще ви представя 10-те детски книги, които са оставили своя отпечатък върху начина ми на мислене и поведение. Надявам се поне едно от тях да присъства и във вашия списък с любими четива.


1. „ Пипи дългото чорапче“ – Астрид Лингрен


Започвам с любимита си героиня, позната още като като Пипилота Виктуалия Транспаранта Ментолка Ефраимова Дългото чорапче. Това едва 9-годишно момиче с лунички, плитки и различни чорапи ме вдъхновява със своята увереност, борбен дух и най-вече самостоятелност, които са доказани в различните ѝ приключения. Според мен този майсторски пресъздаден образ от шведската писателка Астрид Лингрен ще остане завинаги в сърцата на малки и големи.


https://th.bing.com/th/id/R.c66ff42703218fe8139a7a38eada0d3d?rik=o5RoFMKwqJZWRw&riu=http%3a%2f%2f2.bp.blogspot.com%2f-rcPZKqdyLyQ%2fTif_rIeUfqI%2fAAAAAAAABCw%2fb2LbYAsAkLA%2fs1600%2f%2525D0%2525BF%2525D0%2525B8%2525D0%2525BF%2525D0%2525B8.jpg&ehk=F4qjAWfIEXsI8qdm4nl9cs0u%2fGBqh5nbKF4k%2fn4ADSQ%3d&risl=&pid=ImgRaw&r=0
th.bing.com

2. „ Приключенията на Том Сойер“ – Марк Твен


Още една страхотна детска книжка, вероятно любима на много момчета, които са извършвали покости и приключения в детството си. В нея Марк Твен представя малкия Том Сойер, който живее заедно с леля си Поли, като всекидневно подсигурява нейната доза притеснение чрез своите лудории. Според мен това момче се отличава от своите връстници със своята хитрост и досетливост, които проличават ясно в сцената с боядисването на оградата, когато той успява да се измъкне от задължението си.


https://3.bp.blogspot.com/-iUwaalIWkQs/WfI4erEAN-I/AAAAAAAAEAM/k2V1SKkt6_knm2vE2MWk8Uk-15iPbbcDQCLcBGAs/s1600/0796646001418463098_0.jpg
3.bp.blogspot.com

3. „ Матилда“ – Роалд Дал


Следва една книга, която всяко момиче е хубаво да прочете в ранна детска възраст. Малката Матилда е главната героиня в нея, която още преди да постъпи на училище, изчита толкова книги, колкото един възрастен трудно би си представил да може да прочете. Със своя бърз и аналитичен ум тя буди възхищението на своите преподаватели, най-вече на госпожа Хъни, с която стават най-добри приятелки. Тази книжка остава завинаги в сърцето ми със своята задълбоченост и изобилие от поуки.


https://3.bp.blogspot.com/-BCBa9ceI904/W_YUE4lsQDI/AAAAAAAAS5s/j4gZVBDpt5QoEKK2y64o4RKpAHntgOghwCLcBGAs/s1600/Matilda.jpg
3.bp.blogspot.com

4. „ Двойната Лотхен“ – Ерих Кестнер

Една от любимите ми детски книги за силата на децата, които могат да заздравят една връзка. Луиза и Лоте са две 9-годишни момичета, които се срещат случайно на летен лагер и откриват, че са близначки на разведени родители. Тяхната история вдъхновява със своята откровеност и с представянето на силата на детския дух, като ни напомня колко важни са разбирателството и любовта.


https://www.flickr.com/photos/nauright/7688704740
romana klee

5. „ Алиса в страната на чудесата“ – Луис Карол


Една вълшебна история за приключението на малката Алиса в страната на чудесата, което започва с появата на един бързащ заек с часовник. Безбройните изпитания с шишенцата, картите, котарака, гъсеницата и Царицата на сърцата бележат огромен успех, като ни позволяват да се потопим в един въображаем свят на приключения. Освен това характерната употреба на сатира засилва възприемането на образите и случките по един забележителен, запомнящ се начин.


https://researchparent.com/wp-content/uploads/Alices-Adventures-in-Wonderland.jpg
researchparent.com

6. „ Ян Бибиян. Невероятни приключения на едно хлапе“ и „ Ян Бибиян на Луната“ – Елин Пелин


Избрах да спомена и за един български роман на Елин Пелин, който се състои от 2 части и съм сигурна, че е любим на всяко дете. Най-важно според мен е да се спомене за промяната в характера на главния персонаж Ян Бибиян, който от пакостник се превръща в добро и мило момче, което изобретява нов вид машина за летене до Луната. Оттук можем да си извадим поука, че всеки от нас може да се промени, стига да избере страната на доброто и да загърби злото, което често означава да смени кръга си от приятели.


https://2.bp.blogspot.com/-FkEk_2LfJ-c/UEpHqFCFshI/AAAAAAAABP0/wg-g1j9KLW4/s1600/Diapositiva1.JPG
2.bp.blogspot.com

7. „ Малкият принц“ – Антоан дьо Сент-Екзюпери


Малкият принц е една от най-популярните детски книжки, публикувана през 1943 г. Толкова малка, а в същото време изпълнена с толкова много житейски уроци, които трудно могат да бъдат усвоени наведнъж. Забележителна е освен това силната символика, която въздейства на читателя и представя абсурдния свят на възрастните.


https://4.bp.blogspot.com/--a3XpJZsuGM/VoOVj1bgI9I/AAAAAAAAAkI/dYytVuns8Fg/w1200-h630-p-k-no-nu/prince.jpg
4.bp.blogspot.com

8. „ Патиланско царство“ – Ран Босилек


Едва ли има дете, което да не се е смяло неудържимо на тази книга, изпълнена с невероятно забавните пакости и инициативи на малкия Патиланчо и неговите патиланци. Самата поредица се състои от писма, които главният герой изпраща на своя приятел Смехурко, за да му разкаже за преживяванията си през лятната ваканция на село при баба Цоцолана.


https://image.slidesharecdn.com/patilanskocarstvo-eng-170115190232/95/patilansko-carstvo-7-638.jpg?cb=1484507182
image.slidesharecdn.com

9. „ Приказки“ – Ханс Кристиан Андерсен


Неслучайно Международният ден на детската книга е посветен на раждането на известния датски писател Ханс Кристиан Андерсен, който завладява читателите със своите приказки, по-известните от които са – „Малката русалка, „Палечка“, „Малката кибритопродавачка“ и „Грозното патенце. За мен специално най-значима е приказката за грозното патенце, защото тя ми показа, че всеки, независимо от миналото си, може да преоткрие себе си и да намери щастието си.


https://1.bp.blogspot.com/-mNcV22XZoDc/WjODWwLI9SI/AAAAAAAAJ4s/aHvRDlhIXYYV9jtW5RySHgeNr-py_j1eQCLcBGAs/s1600/Enthusiast_Andersen_Sybrani-prikazki-i-razkazi_TOM-1_cover-first%25281%2529.jpg
1.bp.blogspot.com

10. „ Да убиеш присмехулник“ – Харпър Ли


Реших да завърша тази класация с една от любимите ми детски книги, която обхваща сложни теми като расизъм, взимане на избор и насилие. Именно заради това според мен тя е подходяща за по-големите деца, които ще могат да осъзнаят колко сериозен е бил проблемът сред американците тогава и да преценят за себе си доколко ще се вслушат в съветите на автора.


https://anyiko.files.wordpress.com/2013/01/to-kill-a-mockingbird.jpg
anyiko.files.wordpress.com

 

След като ви представих моите 10 любими детски книжки, се надявам да съм ви докоснала поне малко и да съм ви върнала назад към щастливите моменти от вашето детство. За мен е много важно да заявя, че четенето още от ранна детска възраст ме е пренасяло в други светове и ми е помагало да погледна на света по различен начин. Именно заради това не спирайте да четете и да съхранявате „детското“ в себе си. Защото щастливите спомени са вечни.

0 коментара

Последни публикации

Виж всички