top of page

Как да разпознаваме манипулативните хора: съвети и техники за защита

Текст: Невена Симеонова


Манипулацията представлява тънко изкуство, което не всеки може да усвои. Някои биват надарени с него още от самото си раждане. Тези хора много често не осъзнават силата, с която разполагат и по този начин успяват да постигнат своето. Разбира се, има и такива, които са склонни да я изучават, но има нещо, което трябва да се обясни още тук и сега. Според мен манипулацията присъства във всички аспекти на живота ни и единственият начин да се борим с нея не е като я игнорираме, а като я разучим. Още от самото си раждане чрез своя плач бебетата успяват да изманипулират родителите си да направят за тях каквото си пожелаят. Всички ние под една или друга форма сме манипулатори спрямо някого, колкото и да не ни се иска да го признаем. Светът представлява дъска за шах и този, който успее да изиграе фигурите си най-добре, ще спечели!Има три вида хора на този свят. Първият са така наречените хищници. Те са родени такива и инстинктът им за самосъхранение е по-изострен от на другите. Именно те са изкусните манипулатори в офиса или у дома. Да, точно така. Дори и да не ви се вярва, членовете от семейството може да прилагат манипулация един на друг. Следващият тип хора са тези, които са плячка. Те си нямат и на идея какво представлява това да манипулираш и много често биват изиграни, най-вече в бизнеса. Последният вид са тези, които знаят какво представлява манипулацията и съответно как да се защитават от нея. Ако искате да сте от тях, четете по-долу.


Ако се научите да използвате следващите техники правилно, то тогава вие ще се научите да се предпазвате от така наречените манипулативни хищници. Фактът, че вече знаете, че ги има ви прави по-подготвени срещу тях спрямо останалата част от населението. Най-простият алгоритъм за справяне с нежелана манипулация е следният:1. Да разкрием наличието на манипулацията.


2. Да заявим пред манипулатора, че не желаем да изпитаме манипулативното му действие.


3. Да му предложим да се откаже от този начин на влияние спрямо нас.


4. Ако той или тя продължава, е време да отвърнем с контраманипулация.


Има няколко лесни и приложими метода, които биха могли да са ви от полза, когато попаднете в манипулативна ситуация:


· Първият метод е този на многократното повтаряне. Да си представим следната ситуация. Вашият шеф ви пита защо се бавите с отчета. Не е просто въпрос, а продължително натякване. По този начин ви притиска психически да захвърлите вашите други задължения и да се съсредоточите изцяло върху отчета, който иска от вас. По този начин ви манипулира. Така че на неговия провокативен въпрос можете да отговорите спокойно с думите: "Скоро ще приключа", " Не ме карай да бързам" и др. В моменти като този трябва да останете спокойни и да не позволявате на емоциите да надделеят, защото ако това стане, рискувате да кажете остри думи и да загубите работата си.· Следващата техника се нарича “Психологическо Айкидо". Това е точният термин за самозащита от манипулация. Смисълът в защитните действия е да се смекчи силата на манипулативните удари и така този, който ги нанася, да бъде поставен на тясно. Използвайте формулата „Да, но...“. “Да“ посочва, че сте съгласни с това, което манипулаторът ви предлага (или поне с част от него). Естествено, на него това му харесва и отвлича вниманието му. Докато е опиянен от сладостта на думите ви, вие добавяте своето „но“ и така правите позицията си още по-изгодна. А на вашия опонент, който вече се е отпуснал, и през ум не му минава да ви се съпротивлява. С метода на психическото айкидо емоциите могат да бъдат овладени, което ще допринесе ударите на противника да бъдат изпреварени.· Последният метод, който ще опиша тук, се нарича “Ще си помисля“. Той е много ефективен тогава, когато сте подложени на активна атака. Под "активна атака", разбирайте, че ви е направено предложение, което ще се наложи да приемете. Това е често срещано при бизнес сделките. Точно в този момент можете просто да кажете: „Ще си помисля“. По този начин блокирате манипулациите на съперника си, който ви принуждава да приемете незабавно необходимото за него решение и сякаш чрез тази проста фраза, отлагате своя избор. От една страна, това води до известно напрежение у вашия опонент, а от друга – той вече е опиянение от своята победа без изобщо да разбира, че сте го лишили от нея, а на вас точно това ви трябва.Разбира се, има още много техники, но тези биха ви помогнали най-много. Знам че думата “манипулация“ сама по себе си звучи страшно, но след като успеете да се въоръжите срещу нея с тези прости методи, то тогава ще сте в безопасност.

 

Източници:

1. Зорин, И (2007). Как да манипулираме хората: Техники за манипулация и защита от тях. Софтпрес.

0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page